Annons
Nyheter

Nålstick på krogen förbryllar i Europa

Hundratals människor säger sig ha blivit stuckna med nålar i folkmassor i Frankrike.
Liknande rapporter kommer i fler europeiska länder, men än finns det ingen förklaring.
Frankrike • Publicerad 2 juni 2022
Hundratals människor i olika europeiska länder har anmält plötsliga nålstick i folkmassor, ofta i festmiljö, men det finns ingen uppenbar förklaring. Arkivbild.
Hundratals människor i olika europeiska länder har anmält plötsliga nålstick i folkmassor, ofta i festmiljö, men det finns ingen uppenbar förklaring. Arkivbild.Foto: Valentin Flauraud/AP/TT

I Frankrike är det fler än 300 personer som har anmält att de plötsligt har blivit stuckna med någon slags nål medan de rört sig bland många människor på nattklubbar eller konserter.

Detta har skett över hela landet under de senaste månaderna, men varken vården eller rättsväsendet har kunnat reda ut vad det handlar om.

Annons

I många fall är det kvinnor som har blivit stuckna. Offren kan visa upp tydliga injektionsmärken och inte sällan blåmärken. Många vittnar om yrsel, frossa och andra symptom, men även om många har testat sig så har läkare inte funnit någon infektion eller tecken på att någon blivit injicerad med narkotika.

Inga våldtäkter

Inget av offren i Frankrike har utsatts för några sexuella övergrepp, rapporterar Le Monde. En person har blivit rånad. Två har testat positivt för GHB, som är vanligt förekommande i fall där människor blir drogade i smyg på krogen, men det hålls inte för troligt att det skulle ha givits via injektioner.

Inga kanyler har hittats.

– Vad vi fruktar mest är att människor drabbas av hiv, hepatit eller någon annan smittsam sjukdom, säger läkaren Emmanuel Puskarczyk, som leder giftinformationscentralen i den franska staden Nancy.

I Nancy har vården upprättat ett särskilt handhavande av personer som drabbats av nålstick. Frankrikes inrikesdepartement försöker medvetandegöra allmänheten genom en informationskampanj. Vid en rapkonsert som hölls i Strasbourg nyligen gjorde artisten Dinos ett avbrott i sitt framträdande för att varna publiken.

Parlamentsrapport

I Storbritannien anmäldes mängder av liknande fall i höstas, i samband med att smittskyddsrestriktionerna där lättades och unga människor åter flockades till universiteten. Det rapporterades i en särskild rapport som lades fram i det brittiska parlamentet i april, men där slogs det inte fast exakt hur utbrett problemet med slumpmässiga nålstick är.

"Ingen vet hur vanligt förekommande 'spetsningen' är, oavsett om det sker med dryck, droger eller nålar, och ingen vet vad som motiverar förövarna. Anekdotisk bevisföring ger sken av att det är utbrett och farligt", skrevs det i rapporten.

I Belgien har nålstick anmälts på flera nattklubbar, samt på en fotbollsmatch och under en prideparad. Även i Nederländerna utreds flera liknande fall.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons