Annons

Pelosi i Kiev: Vi finns vid er sida

Det amerikanska representanthusets talman, Nancy Pelosi, har rest till Ukraina för ett möte med president Volodymyr Zelenskyj. Högst på dagordningen stod USA:s utökade ekonomiska stöd till regeringen i Kiev.
Ukraina • Publicerad 1 maj 2022
Representanthusets talman Nancy Pelosi träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.
Representanthusets talman Nancy Pelosi träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.Foto: Pressbild/AP/TT

Nancy Pelosi, USA:s formellt sett tredje mäktigaste, är den högst uppsatta amerikanska ledaren som besöker Ukraina sedan den ryska invasionen inleddes. Mötet ses som symboliskt viktigt för det fortsatta amerikanska stödet till Kiev.

Förutom Pelosi består delegationen av Jason Crow, Jim McGovern och Adam Schiff som är ledamöter i representanthuset.

Annons

– Vi kommer att vinna och vi kommer att vinna tillsammans, sade Zelenskyj när han välkomnade delegationen.

Pelosi underströk att besöket är ett sätt att tacka Ukraina för dess "kamp för frihet":

– Vi befinner oss vid frihetens gräns och er kamp är en kamp för oss alla. Vi finns här för er tills kampen är över.

"Vår delegation levererade stolt budskapet att ytterligare amerikanskt stöd är på väg medan vi arbetar för att förvandla president Bidens begäran om finansiering till lag", skriver Pelosis kansli efter mötet.

USA:s president Joe Biden bad i veckan kongressen om ytterligare pengar till Ukraina. Det handlar om 33 miljarder dollar (325 miljarder kronor), inklusive 20 miljarder till vapen. Han föreslog också att ryska oligarkers beslagtagna tillgångar ska omfördelas för att stärka och återuppbygga Ukraina.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons