Annons
Nyheter

Matchningen av jobb allt svårare

Arbetslösheten fortsätter att falla kommande år. Arbetsgivarnas anställningsplaner är rekordhöga, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos.
Men tudelningen förstärks, bristen på arbetskraft ökar medan de som står sist i förmedlingskön blir allt fler.
Arbete • Publicerad 15 december 2021
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar har en del att fixa. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar har en del att fixa. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I slutet av november var 370 000 eller 7,2 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. I myndighetens nya prognos spås arbetslösheten som ett årsgenomsnitt landa på 7,1 procent nästa år, för att falla ytterligare till 6,8 procent 2023 då 350 000 personer bedöms vara arbetslösa.

Möjligtvis en aning försiktig prognos, med tanke på att arbetsgivarna i både privat och offentlig sektor i Arbetsförmedlingens enkät anger rekordhöga anställningsplaner närmaste året, speciellt i Stockholms län.

Fler söker jobb

Annons

Arbetsförmedlingens svar på den invändningen är att arbetskraften växer, fler utrikesfödda söker jobb, och att de som står närmast arbetsmarknaden, som har lättast att få jobb, i stor utsträckning redan fått in en fot. Sen finns en osäkerhet kring pandemins påverkan. Dessutom är svarsfrekvensen tämligen låg i underlaget, bara runt vart tredje arbetsställe har svarat på enkäten.

– Det är svårt att göra de här bedömningarna, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

Den förbättrade arbetsmarknaden når inte alla, många har för klen utbildning och för dålig anknytning till arbetsmarknaden. De som varit arbetslösa riktigt länge, över 24 månader, bedöms öka i antal framåt, från redan rekordhöga nivåer till närmare 100 000, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos.

Uppenbara problem

Matchningsproblemen är uppenbara. Arbetsgivarna skriker efter folk, samtidigt som allt fler hamnar längre och längre bak i kön. Risken är uppenbar att långtidsarbetslösheten biter sig fast, enligt Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Blickar vi framåt kommer kompetensförsörjningen bli en stor utmaning, säger hon.

Utbildning är helt avgörande, enligt Maria Mindhammar.

– Vi kan inte lösa det här själva, säger hon och efterfrågar mer samarbete med kommunerna och politikerna.

Våga satsa

Mer reguljär utbildning behövs, arbetsmarknadsutbildning kan inte lösa allt, enligt Mindhammar. Matchningstjänsterna fungerar bra, enligt henne, men uppgiften för Arbetsförmedlingen och läget på arbetsmarknaden har förändrats.

– Vi försöker takta så gott vi kan efter det, säger hon.

Även arbetsgivarna har ett ansvar för att klara personalförsörjningen i de många bristyrkena, dels för att göra sig själva mer attraktiva, men också att våga satsa på de som kanske inte har de uppenbara rätta kvalifikationerna.

Annons

– Det är en uppmaning till arbetsgivarna, satsa på en långtidsarbetslös med en subvention från staten, säger Mindhammar.

Fakta: Om undersökningen

I den aktuella undersökningen samlades svaren in mellan 6 september och 27 oktober 2021.

Urvalet bestod av närmare 14 000 arbetsställen i näringslivet och svarsfrekvensen uppgick där till 31,6 procent.

Urvalet av offentliga arbetsgivare bestod av närmare 2 300 arbetsställen och svarsfrekvensen uppgick till 33,8 procent.

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons