Annons
Nyheter

Nasa beställer landare till månfärd 2024

Rymden • Publicerad 1 maj 2020
Nasas illustration till hur det ska se ut när de första astronauterna på ungefär 50 år har landat på månen.
Nasas illustration till hur det ska se ut när de första astronauterna på ungefär 50 år har landat på månen.Foto: Nasa/AP/TT

Rymdstyrelsen Nasa har valt ut tre företag som ska få bygga USA:s månlandare. Space X, Blue Origin och Dynetics får anslag för att förbereda astronauters återkomst till månen inom fem år.

– Detta är sista pusselbiten för att vi ska nå månen, säger Nasa-chefen Jim Bridenstine.

Annons

Det är första gången sedan 1972 som USA beställer månlandare. Men till skillnad från då ska månen denna gång fungera som en mellanstation för utforskning av andra himlakroppar i vårt solsystem.

– Jag tror att vi har potentialen för en otroligt spännande framtid i rymden, med en bas på månen och i förlängningen att skicka människor till en självförsörjande stad på Mars, kommenterar Elon Musk, vd för Space X.

Space X står också för raketsystemet när USA senare i maj återupptar sina persontransporter i egen regi till Internationella rymdstationen (ISS).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons