Annons
Nyheter

Nästan 1 000 misstänkta hedersbrott i fjol

Brott • Publicerad 7 mars 2021
Nästan 1|000 anmälningar fick en hedersmarkering av polisen i fjol. Arkivbild.
Nästan 1|000 anmälningar fick en hedersmarkering av polisen i fjol. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt polisens preliminära statistik hade 980 polisanmälningar under 2020 ett hedersmotiv, rapporterar Kaliber i P1, som tagit del av fjolårsstatistiken av så kallade hedersmarkeringar. Något som polisen började med hösten 2019.

När en anmälan hedersmarkeras innebär det att man misstänker att det kan vara hedersrelaterat, men markeringen kan tas bort i efterhand om så inte visar sig vara fallet.

– Syftet med att införa den här markeringen var att polisen så tidigt som möjligt ska kunna upptäcka de ärenden där det finns anledning att utreda ifall det finns ett hedersmotiv. Och just det att tidigt kunna identifiera om ett ärende är hedersrelaterat. Det anser vi vara en förutsättning för att rätt åtgärder ska kunna vidtas, säger Jenny Edin, kommissarie och nationell processledare för polisens arbete mot hedersrelaterad brottslighet, till radioprogrammet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons