Annons
Nyheter

Nästan 100 skjutningar - trots Rimfrost

Polisens Operation rimfrost har inte lyckats pressa ner antalet skjutningar i landet.
Moderaterna lägger ansvaret på regeringen, som inte vill kommentera förrän operationen är avslutad.
Brott • Publicerad 13 maj 2020
Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation rimfrost, under en presskonferens i Malmö.
Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation rimfrost, under en presskonferens i Malmö.Foto: Andreas Hillergren/TT

Antalet skjutningar och ihjälskjutna under årets fyra första månader ligger kvar på ungefär samma nivåer som de senaste åren – trots att polisens nationella Operation rimfrost rullat på under perioden.

Under januari–april i år skedde 98 skjutningar och 15 människor dödades, uppger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation rimfrost, på en pressträff i Malmö. Under samma period i fjol skedde 81 skjutningar och 15 personer mördades. År 2018 var siffrorna 76 skjutningar och 9 döda medan det för år 2017 var 99 skjutningar och 16 döda.

Inget misslyckande

Annons

TT: Är Operation rimfrost ett misslyckande i det här avseendet?

– Nej, det skulle jag inte påstå. För bilden är så pass mer sammansatt än att bara jämföra siffror, säger Stefan Hector.

Han säger att våldet i kriminella miljöer drivs av konflikter och att de kan bero på narkotikahandel, revirtänkande, skulder samt oförätter och kränkningar.

– Och det finns ett narrativ att man måste hämnas en oförrätt. Man kan använda våld för att behålla sin status eller utveckla sin status. Man kan till och med använda våld i förebyggande syfte och allt det här drivs av tillväxten till de kriminella miljöerna, inte sällan från utsatta områden, säger Hector.

Kommenderingschefen anser att polisen endast kan hantera problemet, inte lösa det i sin helhet. Under Rimfrost har närmare 700 vapen och drygt 150 kilo sprängämnen beslagtagits. Närmare 250 häktningar av kriminella misstänkta för brott har genomförts.

– Vi kan konstatera att ett antal grova våldsbrott är förhindrade genom polisens aktivitet. Så det hade varit värre om vi inte hade genomfört den här insatsen, säger Hector.

"Under stark press"

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anser att polisens uppgifter är nedslående och att det yttersta ansvaret vilar på regeringen.

– Jag ifrågasätter om regeringen har den nödvändiga krisinsikten för att få bukt med detta. Man har inte gett polisen tillräckliga verktyg. Flera av förslagen i 34-punktsprogrammet om till exempel straffskärpningar har man inte ens börjat utreda än, säger Johan Forssell.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte kommentera den statistik som presenterades på onsdagen utan återkommer med en kommentar när Operation Rimfrost är avslutad, uppger hans pressekreterare för TT.

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) säger till TT att man inte kan räkna med att våldet försvinner direkt.

Annons

– De kriminella nätverken är ännu inte brutna men under stark press. Vi kommer att fortsätta utbyggnaden av polisen och förstärkningen av rättsstaten för att ännu hårdare angripa de kriminella nätverken. Annat alternativ finns inte, säger han.

Rimfrost som en nationell särskild händelse kommer att avslutas den 14 juni, men arbetssättet ska inkorporeras i den ordinarie verksamheten i bland annat region Syd.

Fakta: Operation rimfrost

Operation rimfrost är en så kallad nationell särskild händelse. Rimfrost startades med anledning av flera allvarliga våldsdåd i Sverige under hösten.

Operationen har fyra målformuleringar:

Sprängningar och skjutningar i gängmiljö ska minska.

Antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras.

Antalet beslag av vapen och sprängämnen ska öka.

Allmänhetens trygghet ska öka med hjälp av fler synliga poliser.

Stefan Hector, operativ chef på Noa, leder arbetet nationellt.

Källa: Polisen

Fakta: Operation rimfrost

Antalet skjutningar och ihjälskjutna under perioden januari–april för de fyra senaste åren:

2020: 98 skjutningar–15 döda.

2019: 81 skjutningar–15 döda.

2018: 76 skjutningar–9 döda.

2017: 99 skjutningar–16 döda.

Antalet skjutningar och ihjälskjutna per år:

2019: 334 skjutningar–42 döda.

2018: 306 skjutningar–45 döda.

2019: 324 skjutningar–43 döda

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons