Annons
Nyheter

Nato-besked från Finland i morgon bitti

Tidigt i morgon, torsdag, kommer det första tunga beskedet om Finlands väg mot Nato.
Finlands president Sauli Niinistö meddelar sin ståndpunkt vid 09-tiden svensk tid, enligt uppgifter till TT.
Politik • Publicerad 11 maj 2022
Finlands president Sauli Niinistö meddelar tidigt i morgon sin ståndpunkt i Natofrågan, i form av ett pressmeddelande. Arkivbild.
Finlands president Sauli Niinistö meddelar tidigt i morgon sin ståndpunkt i Natofrågan, i form av ett pressmeddelande. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Däremot blir det ingen presskonferens, utan beskedet kommer endast i form av ett pressmeddelande.

Även Finlands statsminister Sanna Marin ger sin syn på ett Natomedlemskap på torsdag. Hon befinner sig just nu i Tokyo, vilket betyder att också hennes besked kommer att meddelas skriftligt.

Annons

I princip kan regeringen redan efter presidentens och statsministerns besked besluta om en ansökningsprocess. Det eftersom presidenten leder landets utrikes- och säkerhetspolitik i samråd med statsrådet, alltså regeringen.

På lördag kommer de finländska Socialdemokraterna meddela sin inställning i frågan, och vid det laget har alla partier gjort detsamma.

På söndag fattar presidenten och regeringen det egentliga beslutet i det gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet. Därefter kommer man att ordna en presskonferens där Niinistö, Marin och troligtvis även utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen deltar.

I dag, onsdag, reser Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till Finland för att träffa president Sauli Niinistö. Johnson och Niinistö ska diskutera säkerhetsläget i Europa följt av en gemensam presskonferens.

Johnson träffar även Sveriges statsminister Magdalena Andersson på Harpsund tidigare under dagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons