Annons
Nyheter

Kusiner ledde dansk-svenskt kokainnätverk

Nätverket misstänks ha smugglat in nio ton kokain till Danmark och Sverige. De båda huvudmännen var kusiner och skötte verksamheten på varsin sida av Öresund.
Nu åtalas 15 män vid Köpenhamns tingsrätt för den omfattande narkotikasmugglingen.
Danmark • Publicerad 12 maj 2020
Femton män, varav en svensk, åtalas vid Köpenhamns byret (tingsrätt) för att ha smugglat och sålt nio ton kokain under åren 2012–2019. Arkivbild.
Femton män, varav en svensk, åtalas vid Köpenhamns byret (tingsrätt) för att ha smugglat och sålt nio ton kokain under åren 2012–2019. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den danska polisen döpte utredningen till "Operation Goldfinger", men till skillnad mot att smuggla guld som i James Bond-filmen "Goldfinger" från 1964 var det kriminella nätverket misstänkt för att ha fört in totalt nio ton kokain till Sverige och Danmark.

– Narkotikan har smugglats in i Danmark från Nederländerna och Belgien och då har man använt sig av fordon med väldigt avancerade lönnutrymmen. En del av den här narkotikan har sedan smugglats vidare till Sverige. Där har den lagerhållits på olika ställen, distribuerats ut och sålts i olika delar av landet, säger kammaråklagare Peter Ståhl, som lett den svenska utredningen, till TT.

Restaurang var mötesplats

Annons

Den danska utredningen startades redan hösten 2018, men via ett informationsutbyte med svensk polis drogs en förundersökning i gång även i Sverige i början av 2019. Den svenska polisen har bland annat haft hemlig kameraövervakning mot adresser där man misstänkt att kokainet har gömts undan och mot en Malmörestaurang, som den misstänkte svenske huvudmannen drev.

– Där var det frekventa möten med personer som kom att bli frihetsberövade och misstänkta. De hade möten dagligdags där. Någon narkotikahantering kunde vi inte se just där, men restaurangen var central på det viset att den var en mötesplats för personer som var inblandade, säger Peter Ståhl.

Den 26 juni i fjol slog dansk och svensk polis till samtidigt. Ett 10-tal misstänkta personer frihetsberövades i Sverige och ett 30-tal i Danmark. Polisen beslagtog även narkotika och stora summor kontanter samt även fordon med dolda lönnutrymmen, som använts för att smuggla både kokain och pengar.

Flera andra dömda

Den svenske huvudmannen hade en motsvarighet på andra sidan sundet i Köpenhamn – där misstänks hans kusin ha varit huvudman. Nu åtalas de båda samt ytterligare 13 män vid tingsrätten i Köpenhamn, misstänkta för att ha smugglat och sålt nio ton kokain under en sjuårsperiod.

– Vi överlämnade huvudmannen, hans närmaste man och ytterligare en person, som var lägre ner i hierarkin, till Danmark för lagföring, säger Peter Ståhl.

Flera andra män som frihetsberövades har dömts till långa fängelsestraff i svenska domstolar för att ha tagit emot narkotika från nätverket. Ytterligare två misstänkta hade hunnit lämna Sverige vid tiden för tillslaget. De är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta.

Fakta: Åtalet

Femton män har åtalats vid Köpenhamns byret (tingsrätt) misstänkta för att ha smugglat in nio ton kokain till Danmark och Sverige från 2012 fram till sommaren 2019.

Då greps männen i ett koordinerat tillslag av dansk och svensk polis.

Tre män - varav den man som misstänks vara huvudman för den svenska grenen av nätverket – överlämnades till Danmark från Sverige i höstas.

De danska myndigheterna har samarbetat med även med kolleger från Tyskland, Slovenien, Belgien, Nederländerna och Albanien, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Tio av de åtalade männen är från Albanien. I övrigt kommer två av dem från Danmark, två från Kosovo medan en är medborgare i Sverige. Flera av dem misstänks även för vapenbrott.

Rättegången beräknas kräva 63 förhandlingsdagar och pågå mellan december 2020 till september 2021.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons