Annons
Nyheter

Nedstängningens nota: 2,6 miljarder per månad

Om nedstängning blir aktuellt så kan cirka 15 000 företag komma att få nedstängningsstöd.
Kostnaden för staten bedöms bli 2,6 miljarder per månad.
Ekonomi • Publicerad 13 mars 2021
Om regeringen behöver besluta om nedstängning på grund av pandemin ska företag kunna få ett nedstängningsstöd. Arkivbild.
Om regeringen behöver besluta om nedstängning på grund av pandemin ska företag kunna få ett nedstängningsstöd. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den bedömningen gör regeringen i det förslag på nedstängningsstöd, som aviserats tidigare, men som nu är klart och skickats ut på remiss.

Stödet för fasta kostnader gäller om regeringen eller länsstyrelse tar beslut om nedstängning av vissa verksamheter med stöd av pandemilagen.

Annons

Företag får rätt till stöd om nedstängningen orsakat ett nettoomsättningstapp på minst 25 procent under en kalendermånad, jämfört med samma månad föregående år. Ett krav är dock att företaget hade en omsättning på minst 180 000 kronor per år.

Alla fasta kostnader

Stödet omfattar alla fasta kostnader i förhållande till hur stor del av nedgången av nettoomsättningen som direkt har orsakats av nedstängningen. I de fasta kostnaderna ingår lönekostnader.

Maximalt stödbelopp ett företag kan få är 75 miljoner kronor per månad.

Något beslut om nedstängning har ännu inte fattats. Regeringen har förberett en nedstängningsförordning för att snabbt kunna agera om smittspridningen kräver det. Förordningsutkastet omfattar bland annat affärer, köpcentrum, gym, frisör- och skönhetssalonger och restauranger. Undantag görs dock till exempel för livsmedelsbutiker och apotek.

Fyra veckor

Ett beslut om nedstängning får högst gälla fyra veckor i taget och ska inom en vecka underställas riksdagen för prövning.

I de berörda branscherna bedöms omkring 80 000 företag med en årsomsättning på minst 180 000 kronor finnas. Finansdepartementet räknar med att cirka 15 000 av dem skulle få ett omsättningstapp på minst 25 procent vid nedstängning och därmed vara berättigade till stöd. Stödet skulle då kosta staten 2,6 miljarder kronor per månad, enligt departementets beräkningar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons