Annons
Nyheter

Nedstängt Uganda lättar på restriktioner

Uganda • Publicerad 5 maj 2020
Ugandas president Yoweri Museveni. Arkivbild.
Ugandas president Yoweri Museveni. Arkivbild.Foto: AP/TT

Uganda, ett av de afrikanska länder som har infört hårdast restriktioner under coronakrisen, påbörjar nu en långsam återgång till det normala. Landet har lyckats "tämja" viruset någorlunda, enligt presidenten Yoweri Museveni.

– Det är hög tid att vi långsamt och försiktigt börjar öppna samhället, utan att för den sakens skull omintetgöra de framsteg som gjorts, säger han i ett tv-sänt tal.

Annons

Uganda har liksom grannlandet Rwanda vidtagit kraftfulla åtgärder för att stävja smittspridningen. Bland annat har landet stängt stora delar av näringslivet och infört utegångsförbud under kvälls- och nattetid.

Nu tillåts restauranger och vissa affärer att öppna igen, medan skolor fortsatt är stängda. Dessutom står kollektivtrafiken still och de flesta privata fordon är förbjudna att framföra, så anställda i de verksamheter som nu öppnas måste ta sig till jobbet till fots eller på cykel.

Nigeria, Afrikas största ekonomi och mest befolkade land, har också lättat på restriktioner, däribland ett omfattande utegångsförbud i huvudstaden Abuja och mångmiljonstaden Lagos.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons