Annons
Nyheter

Nehammer tar över som Österrikes kansler

Det blir Karl Nehammer, Österrikes inrikesminister, som tar över posten som landets förbundskansler.
Flera ommöbleringar görs dessutom inom regeringen, sedan den korruptionsanklagade tidigare kanslern Sebastian Kurz meddelat att han lämnar politiken.
Österrike • Publicerad 3 december 2021
Inrikesminister Karl Nehammer blir ny partiledare för ÖVP. Det gör också att han får posten som förbundskansler i Österrike.
Inrikesminister Karl Nehammer blir ny partiledare för ÖVP. Det gör också att han får posten som förbundskansler i Österrike.Foto: Lisa Leutner/AP/TT

Karl Nehammer utsågs under fredagen av konservativa ÖVP till partiordförande och därmed blir han också ny förbundskansler i Österrike, rapporterar nyhetsbyrån APA. Först måste han visserligen godkännas och sväras in av presidenten, men det är mest en formalitet.

Han ersätter därmed Alexander Schallenberg på kanslerposten, som i sin tur haft den sedan Sebastian Kurz avgick i oktober sedan det framkommit misstankar om inblandning i en korruptionshärva.

Allierad avgår

Annons

Schallenberg kommer därmed att återgå till den roll han haft tidigare, som utrikesminister i koalitionsregeringen mellan ÖVP och miljöpartiet De gröna.

Att han inte fortsätter som kansler stod klart redan under torsdagen, då Sebastian Kurz, som hittills har lett ÖVP, meddelade att han lämnar politiken. Den person som tar över som partiledare i ÖVP bör också få vara förbundskansler, resonerade Schallenberg.

Fler förändringar görs bland ÖVP:s ministerposter efter Kurz besked. Finansministern Gernot Blümel, en av Sebastian Kurz nära allierade, meddelade även han under torsdagen att han avgår. Han kommer ersättas av Magnus Brunner, och inrikesdepartementet tar Gerhard Karner över.

Även utbildningsministern Heinz Fassmann slutar, och ersätts av Martin Polaschek.

Annonskontrakt

Blott 35-årige Kurz har bakom sig en tio år lång karriär inom den österrikiska toppolitiken. Att han nu beslutat att lämna den har bland annat att göra med korruptionshärvan.

Enligt utredarna misstänks Kurz och nio andra personer för att från 2016 ha drivit ett upplägg där bluffakturor till finansdepartementet betalat för friserade opinionsundersökningar som skulle tala till Kurz fördel. Dessa undersökningar ska sedan ha blivit omskrivna i tidningen Österreich, i utbyte mot lukrativa annonskontrakt.

Anklagelserna fick Sebastian Kurz att avgå som förbundskansler men han stannade fortsatt kvar som partiledare och ÖVP:s gruppledare i nationalrådet.

Kurz nekar.

– Jag ser fram emot den dagen då jag jag kan stå i rätten och bevisa att anklagelserna är falska, sade han under torsdagen.

Fakta: Karl Nehammer

Född i Wien 1972.

Har arbetat inom försvaret i många år, innan han blev kommunikationsrådgivare.

Började arbeta politiskt 2017 och utsågs till inrikesminister i januari 2020. Som inrikesminister har han bland annat fått hantera terrorattacken i Wien senare samma år. Inrikesdepartementet skulle senare möta kritik för att varningssignaler om gärningsmannen inte uppmärksammats.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons