Annons
Nyheter

Nej till könskorrigerande kirurgi innan 18

Hälsa • Publicerad 12 maj 2020
Socialstyrelsen säger nej till att personer under 18 år ska få genomgå könskorrigerande kirurgi. Arkivbild.
Socialstyrelsen säger nej till att personer under 18 år ska få genomgå könskorrigerande kirurgi. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Socialstyrelsen säger nej till sänkt åldersgräns för könskorrigerande kirurgi, rapporterar SVT Uppdrag granskning.

– Det är ett ingrepp som är irreversibelt. Då bör man vara rimligen säker på att det medför en bestående och betydande nytta för personen, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till Uppdrag granskning.

Annons

Regeringen föreslog 2018 en ny lag som skulle göra könskorrigerande underlivskirurgi tillåten från 15 års ålder utan vårdnadshavares tillstånd. Efter stark kritik lät man utreda frågan igen och gav uppdraget till Socialstyrelsen som nu är klara med utredningen.

Antalet unga, framför allt flickor, som söker vård för könsdysfori har ökat explosionsartat de senaste åren. År 2010 fick 81 flickor och kvinnor mellan 13 och 24 år diagnosen, jämfört med 446 år 2018, enligt Socialstyrelsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons