Annons
Nyheter

Netanyahu får mer tid att bilda regering

Tio dagar extra – det har Israels tillträdande premiärminister Benjamin Netanyahu nu fått för att forma en ny regering.
Israel • Publicerad 9 december 2022
Israels tillträdande Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels tillträdande Benjamin Netanyahu. Arkivbild.Foto: Abir Sultan/AP/TT

Netanyahu hade till på söndag på sig att få en regering på plats, men anser sig behöva mer tid och bad president Isaac Herzog om ytterligare 14 dagar.

Så blev det inte, men deadline är nu flyttad till den 21 december. Herzog, som tidigare uttryckt viss reservation mot enskilda medlemmar i den presumtiva koalition Netanyahu försöker få till, skriver i sitt beslut att den nya regeringen "måste arbeta för hela den israeliska allmänheten".

Annons

73-årige Netanyahus högerparti Likud med stödpartier nådde en tydlig majoritet i valet den 1 november. Efter valet har Likud ingått koalitionsavtal med flera ultranationalistiska och ytterkantshögerpartier.

Regeringsförhandlingar har dragits i långbänk eftersom det är svårt att nå enighet om hur ministerposterna ska fördelas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons