Annons
Nyheter

Netanyahu skärper tonen och backar om minister

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gör en helomvändning om sin sparkade försvarsminister.
På en presskonferens varnar han indirekt Libanon för att hysa islamistgruppen Hamas.
Israel • Publicerad 10 april 2023
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på en presskonferens på måndagskvällen.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på en presskonferens på måndagskvällen.Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT
Israels just sparkade försvarsminister Yoav Gallant är åter försvarsminister. Arkivbild.
Israels just sparkade försvarsminister Yoav Gallant är åter försvarsminister. Arkivbild.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Netanyahu valde att framträda på en tv-sänd presskonferens på måndagskvällen. Hans utspel kom efter veckor av inrikespolitiska strider om bland annat en förändring av landets högsta domstol samt ett förvärrat säkerhetsläge i Mellanöstern.

Dessutom har flera av ytterhögerpartierna inom Netanyahus regeringskoalition valt en konfrontationskurs i det av Israel ockuperade Västbanken. Terrordåd riktade mot israeler och turister har ytterligare försämrat läget.

Vill hålla ihop

Annons

Netanyahu står mellan försöken att hålla ihop sitt eget parti och hålla ihop regeringskoalitionen. Premiärministern offrade en av sina egna, försvarsminister Yoav Gallant, i slutet av mars sedan Gallant kritiserat Netanyahus försök att försämra högsta domstolens mandat.

De kontroversiella regeringsförslagen väckte enorma protester där tiotusentals demonstranter tog till storstädernas gator för att visa missnöje.

Gallant är tidigare armégeneral och anses ha ett stort förtroendekapital inom Likud. Netanyahus beslut att sparka honom pressades delvis fram av ytterhögerpartierna inom koalitionen, men det väckte visst ont blod inom Likud.

Efter dagar av eskalerat våld under helgens religiösa högtider valde Netanyahu att göra en helomvändning:

– Vi står tillsammans och vi arbetar tillsammans dygnet runt, sade Netanyahu om sitt beslut.

– Gallant kommer att vara kvar på sin post och fortsätta att försvara israeliska medborgare. Jag har valt att lämna olikheterna i våra åsikter bakom oss, fortsatte Netanyahu på sin presskonferens.

Varnar Hamas

Premiärministern varnade samtidigt de motparter som ingår i den återigen växande konflikten i Mellanöstern. Han skärpte speciellt tonen mot Libanon, om än indirekt, sedan militanta grupper attackerat Israel med massiv raketbeskjutning.

Islamistiska Hamas, med fäste i Gaza, har dessutom haft möte med Hizbollahrörelsens ledare i Libanon och sagt att man ska överlägga om att samarbeta i en "motståndsaxel mot Israel".

Netanyahu var skarp i sin reaktion.

– Vi kommer inte att tillåta terrorrörelsen Hamas att etablera sig i Libanon, sade han och underströk att Israel ska handla på "på alla fronter" för att undvika det.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons