Annons
Nyheter

NFC:s chef utreds efter anmälan från revisor

Chefen för Nationellt forensiskt centrum (NFC) utreds efter anklagelser om att hon påverkade internrevisorers möjligheter att utföra en oberoende granskning av NFC:s arbete, rapporterarSVT Nyheter.
Brott • Publicerad 8 februari 2023
Helena Trolläng, chef för Nationellt forensiskt centrum. Arkivbild.
Helena Trolläng, chef för Nationellt forensiskt centrum. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Rikspolischef Anders Thornberg har beslutat att polisen ska inleda en arbetsrättslig utredning av NFC:s chef Helena Trolläng efter en anmälan av en av polisens internrevisorer.

Revisorn anmälde Trolläng för förtal eftersom hon skulle ha anklagat revisorerna för att vara jäviga och ha en dold agenda i en revisionsrapport om NFC:s strategiska styrning, enligt SVT.

Annons

Trolläng anklagas för att ha ”lämnat grundlösa påståenden som varit ägnade att skada en person i dennes tjänsteutövning och att hennes agerande har påverkat internevisionens möjligheter att verka oberoende."

Om den arbetsrättsliga utredningen kommer fram till att Trolläng är skyldig till anklagelserna riskerar hon en disciplinpåföljd, till exempel en varning eller avstängning från arbetet.

Trolläng vill inte kommentera utredningen för SVT men säger via polisens mediecenter att hon välkomnar en arbetsrättslig prövning.

Internrevisionens granskning som presenterades i december i fjol genomfördes sedan NFC under flera år pekats ut som en bromskloss i utredningar av grov brottslighet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons