Annons
Nyheter

Nikki Haley på väg att utmana Trump

Den tidigare amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley skriver på Twitter att hon och hennes familj om två veckor kommer att göra ett "stort tillkännagivande".
USA • Publicerad 1 februari 2023
Den förra amerikanska FN-ambassadören och tidigare guvernören i South Carolina, Nikki Haley, väntas inom kort tillkännage att hon vill bli Republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Arkivbild.
Den förra amerikanska FN-ambassadören och tidigare guvernören i South Carolina, Nikki Haley, väntas inom kort tillkännage att hon vill bli Republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Arkivbild.Foto: Meg Kinnard/AP/TT

Beskedet ses som en tydlig – och förväntad – signal om att Haley den 15 februari kommer att lansera sin kandidatur till att bli Republikanernas presidentkandidat i 2024 års val.

Det innebär med största sannolikhet att Nikki Haley blir den första republikan att formellt utmana expresident Donald Trump i kampen om Vita huset.

Ny generation

Annons

Genom att lansera sig som ett yngre och piggare alternativ till den förre presidenten har 51-åriga Haley i flera veckors tid varit mer eller mindre öppen om vartåt hon siktar.

En video som lagts ut på hennes sociala medieplattformar har rubriken "Det är dags för en ny generation att ta ledningen".

Donald Trump, som nu är 76 år, tillkännagav sin kandidatur i november förra året.

Andra republikaner som kan väntas utmana expresidenten är exempelvis Floridaguvernören Ron DeSantis, Trumps vicepresident Mike Pence och dåvarande utrikesministern Mike Pompeo.

Trump "uppmuntrar"

Haley var under en tvåårsperiod, när Trump satt vid makten, USA:s FN-ambassadör. Tidigare har hon sagt att hon inte har några planer på att utmana sin förre chef. Men Haleys inställning och uttalanden om Donald Trump har inte varit helt konsekventa genom åren.

Efter att hon lämnat Trumps regering har hon uttryckt kritik offentligt – inte minst för hans beteende i samband med stormningen av Kapitolium i januari 2021.

Haley har också varit guvernör för delstaten South Carolina.

Trump själv, hävdade när han i lördags var på väg till ett valmöte i just South Carolina, att han haft ett telefonsamtal med sin forna medarbetare och att han då uppmanat henne att kandidera.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons