Annons

Nina Burton får Övralidspriset

Poesi • Publicerad 10 april 2020
Nina Burton fick årets Övralidspris. 2016 fick hon Augustpriset för årets svenska fackbok. Arkivbild.
Nina Burton fick årets Övralidspris. 2016 fick hon Augustpriset för årets svenska fackbok. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Poeten och essäisten Nina Burton tilldelas årets Övralidspris om 300 000 kronor, meddelar Stiftelsen Övralids i ett pressmeddelande.

Motiveringen lyder: "För en lärd och elegant essäkonst med vida perspektiv i tid och rum".

Annons

– Det var med både förvåning och glädje jag mottog beskedet. Det är 75 framstående författare som fått det innan. Det är väldigt hedrande att ingå i denna krets, säger pristagaren Nina Burton till Corren.

Prisutdelningsceremonin brukar hållas på Verner von Heidenstams födelsedag den 6 juli, men är uppskjuten på grund av coronapandemin.

Burton, som är ledamot i Samfundet de nio och i Kungliga Vetenskapsakademien, har tilldelats Svenska Akademiens essäpris 2017 och Augustpriset 2016 för årets fackbok. Hon har givit ut ett tiotal böcker sedan 1984, bland andra "Flodernas bok", 2012 och "Gutenberggalaxens nova", 2016.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons