Annons
Nyheter

Njursjuka reagerar på besked om prins Daniel

Hovet uppgav att prins Daniel – som testat positivt för covid-19 – inte tillhör en riskgrupp.
Njurförbundet oroar sig för att uttalandet kan leda till att njursjuka väntar med att vaccinera sig.
Coronaviruset • Publicerad 12 mars 2021
En person som tillhör en riskgrupp vaccineras mot covid-19 i Sollentuna norr om Stockholm. Bilden är från den 2 mars.
En person som tillhör en riskgrupp vaccineras mot covid-19 i Sollentuna norr om Stockholm. Bilden är från den 2 mars.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har smittats med coronaviruset och isolerat sig på Haga slott i väntan på tillfrisknande.

I samband med hovets besked på torsdagen uttalade sig informationschefen Margareta Thorgren om den bedömning som prins Daniels läkare har gjort.

Annons

– Det är bedömningen som prins Daniels läkare gör, och i det här fallet är prins Daniel inte vaccinerad, och han inväntar när han får sin kallelse. Han är inte i någon särskild riskgrupp, sade Thorgren till TT.

"Flera har reagerat"

Prins Daniel har tidigare genomgått en njurtransplantation. Njurförbundet oroar sig därför för att rapporteringen om prins Daniel kan leda till att njursjuka och personer som har genomgått en njurtransplantation väntar med att vaccinera sig.

– Det är flera som har reagerat och hört av sig till mig, säger Njurförbundets ordförande Håkan Edman och fortsätter:

– Alla njurläkare är eniga om att transplanterade ska prioriteras när det gäller vaccination mot covid-19. Det är en fråga som vi har drivit väldigt hårt, och vi fick igenom att organtransplanterade och personer som har dialys ska prioriteras.

"Så fort som möjligt"

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som har genomgått en organtransplantation ska ingå i fas två av fyra i vaccineringen, eftersom de utgör en riskgrupp. Även personernas hushållskontakter ska vaccineras under fas två.

– Man ska se till att man får vaccinet så fort som möjligt, säger Edman.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons