Annons

Nordkorea avfyrar projektiler

Nordkorea har genomfört två avfyrningar av vad som beskrivs som oidentifierade projektiler ut mot havet. De förmodade vapentesterna skedde bara timmar efter det att Nordkorea sagt sig villigt att återuppta samtal om kärnvapennedrustning med USA.
Nordkorea • Publicerad 10 september 2019
Nordkoreanska flaggor ovanför en gata i samband med firandet i måndags av landets grundande.
Nordkoreanska flaggor ovanför en gata i samband med firandet i måndags av landets grundande.Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Testerna upptäcktes tidigt på morgonen av det sydkoreanska försvaret som uppger att det verkar handla om kortdistansprojektiler. De är de senaste av den här typen att avfyras sedan i juli, och riktades österut från Södra Pyonganprovinsen. Testerna i augusti klassificerades som kortdistansrobotar.

Vill ha samtal

Bara timmar tidigare hade Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son Hui meddelat att landet är villigt att ha "omfattande samtal" om kärnvapennedrustning i slutet av september.

Annons

Enligt analytiker utför Nordkorea tester av en rad anledningar, som teknikutveckling och för att försäkra sig om sin försvarsförmåga, men tisdagens avfyrningar verkar bara ha som syfte att skicka ett budskap till Washington.

– Jag kan inte säga vad som pågår i Kims huvud, men det enklaste svaret kan vara det mest korrekta – Nordkorea visar vad som kan hända om USA inte kommer till förhandlingsbordet med realistiska förslag, säger Daniel DePetris från tankesmedjan Defense Priorities till Reuters.

Bevakar situationen

En tjänsteman vid USA:s president Donald Trumps kansli säger att den amerikanska regeringen är medveten om uppgifterna om projektilerna, och att man fortsätter att bevaka situationen.

Donald Trump har tonat ned betydelsen av tidigare tester och sagt att han inte tycker att kortdistansrobotar bryter mot några avtal. Andra, som hans nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, anser att även kortdistansrobotar bryter mot FN-resolutionen.

Japan uppger att man inte bekräftat någon ballistisk robot som trätt in i landets territorium eller dess ekonomiska zon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons