Annons
Nyheter

Norge ska kompensera svenska arbetspendlare

Den norska staten ska stå för kostnader för utländska arbetspendlare som drabbas av de stängda gränserna.
Politik • Publicerad 5 mars 2021
Gränsen mellan Norge och Sverige. Stängd. Arkivbild.
Gränsen mellan Norge och Sverige. Stängd. Arkivbild.Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Det meddelar arbetsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), enligt NTB.

– Med ökande smittotal i Norge kan vi räkna med stränga restriktioner för inresande under en längre tid. Då är det rimligt att ge arbetstagare från EES-området som drabbas av stängda gränser en handräckning, säger han.

Annons

I veckan kunde dagpendlare från Sverige och Finland återigen resa in för arbete i Norge, men med hårda testkriterier. De stängda gränserna för arbetare har lett till ett storpolitiskt bråk mellan Sverige och Norge som tagit sig ända upp på statsministernivå.

Fortsatt stängt

För veckopendlare som bor i Norge under arbetsveckorna är gränsen fortfarande stängd.

Torbjørn Røe Isaksen understryker att det inte är möjligt att få till enskilda regler för Norden utan ordningen man arbetar efter omfattar alla arbetstagare inom EES.

Han hävdar att Norge hela tiden sagt att de med rättigheter i landet kommer att få kompensation för sin förlorade inkomst från myndigheten Nav, den norska motsvarigheten till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

"Väldigt glad"

Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger i en kommentar till TT att beskedet är viktigt för den framtida utvecklingen i de nordiska gränsregionerna.

"Jag är väldigt glad över Norges besked och ser det som ett kvitto på vårt goda nordiska samarbete. Det betyder väldigt mycket för alla de gränspendlare som varit oroliga för hur de ska betala sina räkningar".

I Norge finns dock ett politiskt motstånd mot att betala ut pengar till svenskar. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg säger att välfärdsmedel ska gå till norska medborgare och inte folk från Rumänien, Polen, Lettland och Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons