Annons
Nyheter

Norska vallokaler öppna – i skuggan av corona

Vallokalerna har öppnat i Norge. Rekordmånga har dock i coronatider redan förhandsröstat.
Alla opinionsundersökningar pekar på regeringsskifte.
Norge • Publicerad 13 september 2021
"Känslan är god och Arbeiderpartiet har medvind", sade partiledaren Jonas Gahr Støre när han röstade i Oslo redan på söndagen. Allt pekar på att han blir Norges nästa statsminister.
"Känslan är god och Arbeiderpartiet har medvind", sade partiledaren Jonas Gahr Støre när han röstade i Oslo redan på söndagen. Allt pekar på att han blir Norges nästa statsminister.Foto: Javad Parsa/AP/TT
Under åtta år har Norge styrts av en högerregering under ledning av Høyres partiledare Erna Solberg. Hon avslutade sin valkampanj på hemmaplan i Bergen.
Under åtta år har Norge styrts av en högerregering under ledning av Høyres partiledare Erna Solberg. Hon avslutade sin valkampanj på hemmaplan i Bergen.Foto: Marit Hommedal/NTB/TT
Norges första drive-thru-röstning öppnade på söndagen på parkeringen till fotbollsklubben Vålerengas fotbollsstadion i Oslo.
Norges första drive-thru-röstning öppnade på söndagen på parkeringen till fotbollsklubben Vålerengas fotbollsstadion i Oslo.Foto: Jonas Dagson/TT

Under åtta år har Norge styrts av en högerregering under ledning av Høyres partiledare Erna Solberg. Men det ska till ett mirakel om hennes tid vid makten inte får sitt slut när rösterna räknats klart.

En stor del av landets vallokaler slog upp portarna vid 9-tiden.

Annons

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre ut att bli Norges nya statsminister även om hans parti ser ut att tappa stort för tredje valet i rad.

– Känslan är god och Arbeiderpartiet har medvind, förklarade Støre för Dagsavisen när han röstade i Oslo redan på söndagen.

NRK:s sammanvägning av opinionsundersökningar ger AP 24,7%. Det är 2,7 procentenheter lägre än valresultatet för fyra år sedan och 6,1 procentenheter lägre än 2013.

Fokus under valnatten

Fokus under valnatten kommer att vara frågan om Arbeiderpartiet tillsammans med Senterpartiet och Sosialistiske Venster kommer över det magiska talet för egen majoritet i stortinget. Stortinget har 169 ledamöter. För att kunna bilda en majoritetsregering med tre partier krävs alltså 85 mandat.

Hela valrörelsen sker i skuggan av coronapandemin. Antalet smittade i Norge har ökat till rekordsiffror under de senaste veckorna. Norge har nu den högsta smittspridningen per 100 000 invånare i Norden. Och det norska valgdirektoratet har vidtagit flera åtgärder för att valet inte ska hotas.

Under lång tid har norrmännen uppmanats att förhandsrösta, bland annat genom personliga sms. Fredag var den sista dagen. Och över 1,6 miljoner norrmän har redan lagt sin röst, jämfört med knappt 1,1 miljoner för fyra år sedan.

Drive-thru-röstning

För första gången erbjuds också drive-thru röstning. Väljare som sitter i karantän eller är oroliga över att bli smittade kan rösta genom vindrutan på sin bil på några utvalda ställen.

Valgdirektoratet har också gett kommunerna tillåtelse att börja räkna förhandsrösterna redan på söndagen, dagen före själva valet, och flaggar för att valresultatet kan bli försenat på måndagskvällen.

– Det är viktigt att valarbetare håller avstånd och vidtar smittskyddsåtgärder även när de räknar rösterna. Det kan göra att räkningen tar lite längre tid, säger Siri Dolven, avdelningschef på kommunal- och moderniseringsdepartementet, till NRK.

Fakta: Stortinget

Stortinget är Norges motsvarighet till riksdagen.

Stortinget har 169 ledamöter. Det krävs 85 mandat för att ett block ska få egen majoritet.

150 platser fördelas efter fasta mandat som fördelats mellan de 19 valdistrikten. Valdistrikten är desamma som de 19 fylkena (länen) som fanns före regionreformen 2020. De fasta mandatens fördelning mellan valkretsarna beräknas på basis av folkmängd.

Därtill kommer 19 utjämningsmandat. Mandatfördelningen sker med det som kallas den jämkade uddatalsmetoden. Det är samma metod som används i Sverige.

Källa: valg.no

Fakta: Stortinget

Arbeiderpartiet 24,6 procent

Høyre 19 procent

Senterpartiet 12,7 procent

Fremskrittspartiet 12,3 procent

Sosialistisk Venstreparti 8,7 procent

Rødt 5,7 procent

Miljøpartiet De Grønne 5,1 procent

Venstre 4,5 procent

Kristelig Folkeparti 3,8 procent (under spärren)

Övriga 3,6 procent (däribland protestlisten Pasientfokus i Finnmark med Irene Ojala som kan komma in i stortinget med en hårsmån).

Källa: Opinionsundersökning genomförd 9–11 september av Kantar/TV2 där sammanlagt 2 088 personer har tillfrågats.

Fakta: Stortinget

2005 – Valresultat: 32,7 procent, Antal mandat: 61

2009 – Valresultat: 35,4 procent, Antal mandat: 64

2013 – Valresultat: 30,8 procent, Antal mandat: 55

2017 – Valresultat: 27,4 procent, Antal mandat: 49

Källa: Arbeiderpartiet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons