Annons
Nyheter

Norrbotten aktiverar krislägesavtal

Coronaviruset • Publicerad 16 april 2021
Norrbotten inför krisläge för vissa vårdanställda. Arkivbild.
Norrbotten inför krisläge för vissa vårdanställda. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Region Norrbotten aktiverar för första gången under coronapandemin ett krislägesavtal på grund av det ansträngda läget inom vården.

Åtgärden, som införs under fredagen, innebär bland annat tolv timmar långa arbetsdagar för vissa delar av personalen, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Annons

Enligt de senaste siffrorna vårdas 57 personer med konstaterad covid-19 på sjukhus i regionen, vilket är det största antalet sedan pandemin började. 15 av dem vårdas på intensivvårdsavdelning (iva). Två personer vårdas dessutom i grannregionen Västerbotten, eftersom det är i princip fullt på Norrbottens sjukhus, skriver tidningen.

– Vi klarar inte den ordinarie vården i dag och numera kommer patienter direkt från hemmen till iva och så ser vi att det är yngre som drabbas, säger Kenneth Backgård, regionråd (SJVP), till SVT Nyheter Norrbotten.

Flera andra regioner har infört krislägesavtal tidigare i år, bland annat Västerbotten, Uppsala, Jönköping Kalmar och Gävleborg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons