Annons
Nyheter

Norsk centralbankir avgår – gift med kinesiska

Ekonomi • Publicerad 4 december 2020
Vice centralbankschef Jon Nicolaisen lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan sedan han inte uppfyllt säkerhetskrav till följd av äktenskap med kinesiska. Arkivbild
Vice centralbankschef Jon Nicolaisen lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan sedan han inte uppfyllt säkerhetskrav till följd av äktenskap med kinesiska. ArkivbildFoto: Stian Lysberg Solum NTB/Scanpix/TT

Jon Nicolaisen, vice centralbankschef i Norge, avgår med omedelbar verkan.

Hans äktenskap med en kinesisk medborgare som bor i Kina och får ekonomiskt stöd av honom gör att han inte uppfyller norska myndigheters säkerhetskrav.

Annons

Nicolaisen begär mot bakgrund av detta om att omgående få lämna sitt uppdrag, vilket Norges finansdepartement beviljar, enligt ett pressmeddelande från departementet.

Nicolaisen har varit vice centralbankschef i Norge sedan 2014. Han fick så sent som i april i år förlängt mandat och bytte i samband med det inriktning på sitt ansvarsområde till den norska oljefonden – Statens pensjonsfond utland – från att tidigare ha ansvarat för penningpolitiken.

Finansdepartementet kommer inom kort att inleda en rekryteringsprocess för att ersätta Nicolaisen i centralbankens direktion och kommer i samråd med banken utvärdera om det även finns behov av att tillsätta en tillförordnad centralbankschef under rekryteringsprocessen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons