Annons
Nyheter

Erna Solberg: Spridningen under kontroll

Norge lättar ytterligare på sina virusrestriktioner. Från måndag får grupper samlas om 20 personer. I dag går gränsen vid fem personer. Regeringen öppnar också alla skolor igen.
Norge • Publicerad 7 maj 2020
Norges statsminister Erna Solberg lättar på virusrestriktionerna. Arkivbild.
Norges statsminister Erna Solberg lättar på virusrestriktionerna. Arkivbild.Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT

På en presskonferens meddelar hon att övriga stadier i grundskolan ska öppna igen på måndag. Den 27 april återvände omkring 250 000 elever till årskurs 1-4 i grundskolan.

– Norge siktar mot att i mitten av juni återöppna de flesta offentliga och privata institutioner som har stängts för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset.

Annons

– Tack vare våra gemensamma ansträngningar sedan mars har vi fått smittspridningen under kontroll. Därför kan vi över tid lätta på de hårdaste åtgärderna, säger Erna Solberg.

Var 14:e dag avser regeringen att ge besked om mer lättnader.

17 maj i sikte

– Fram till nu har strategin varit att slå ned viruset. Nu har vi gått över i en kontrollstrategi, säger Erna Solberg – med tillägget att en återöppning förutsätter att smittan fortsatt är under kontroll.

Att 20 personer ska få samlas i privata grupper förutsätter att alla håller en meters avstånd till varandra.

– Det betyder att vi nu kan starta planläggningen av 17 maj-frukost med fler än de du bor med, säger barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad på regeringens pressträff.

– Vi måste fortsätta att hålla en meters avstånd, men det blir fint att kunna mötas fysiskt igen.

En effekt blir att idrottshallar nu kan öppnas för organiserade aktiviteter.

På offentliga arrangemang tillåts 50 personer, vilket ökas till 200 den 15 juni.

Samma reseregler

Regeringen har hävt det omdiskuterade förbudet mot att resa till stugor och fritidshus.

Men fortfarande uppmanas norrmännen att bara resa utomlands om det är absolut nödvändigt. För den som ändå reser ut väntar 14 dagars karantän vid hemkomsten till Norge.

Landet blev den 12 mars ett av de första i Europa att ta till stränga restriktioner för att stoppa virusspridningen. I slutet av april inleddes lättnaderna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons