Annons
Nyheter

Leasingbolagen tar över Norwegian

Flygbolaget Norwegian ser ut att ha klarat sig undan en hotande konkurs redan i maj. Men det sker till priset av att långivare och leasingbolag tar över det mesta av ägandet.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2020
Norwegian-aktien hade inför måndagens extrastämma tappat nästan 90 procent av sitt värde under coronakrisen. Arkivbild.
Norwegian-aktien hade inför måndagens extrastämma tappat nästan 90 procent av sitt värde under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Norwegians styrelseordförande Niels Smedegaard tackar särskilt aktieägare, obligationslångivare och leasingbolag för att krisplanen gått i lås och att man nu kan hoppas få nya lånegarantier från staten.

Med krisplanens stora skuldrekonstruktion och nya storägare på plats vill Smedegaard bygga upp vad han kallar "New Norwegian".

Annons

– Det är en otrolig lättnad som vi känner nu. Men det är ett instängt jubel, säger därefter vd Jacob Schram.

Rustat för krisen

Han tillägger att han gärna hade omfamnat folk och gjort high-five, men att coronapandemin sätter stopp för det. Och så förlänger han listan över de som tackas, särskilt till personalen men även till norska myndigheter.

Enligt Schram är Norwegian nu rustat för att klara krisen, även om mycket jobb återstår.

– Det är nu vi ska ta detta från strategi till att genomföra det.

Norwegian-aktien, en av de mest drabbade i coronakrisen, tokrusade på Oslobörsen efter extrastämman. Men uppgången dämpades under dagen och vid stängning hade aktien stigit 4,0 procent.

Men det var en svårt sargad aktie som återhämtade sig. Kursrusningen lyfte priset till drygt 5 kronor per aktie. I början av januari i år kostade samma aktie 40 kronor och ett år dessförinnan omkring 100 kronor.

Kursrusningen följe på det att över 95 procent av Norwegians ägare godkänt att nästan elva miljarder i skulder och leasingåtaganden omvandlas till aktier. Det blev även med stor marginal grönt ljus för att ta in upp till 400 miljoner norska kronor i nytt kapital i en nyemission.

Nya storägare

Det finns fortfarande frågetecken kring exakt vilka av leasingbolagen och långivarna som i och med skuldrekonstruktionen blir Norwegians nya storägare. Det kommer att framgå om två veckor, när konverteringen genomförs, enligt Norwegianledningen.

– När transaktionerna är på plats får vi se hur styrelsesammansättningen ser ut. Det avgörs den 30 juni, men vi är som styrelse tillfreds med den här planen, säger styrelseordförande NIels Smedegaard.

Klart står dock att det blir leasingbolagen som får mest aktier enligt krisplanen, för att de har gått med på att omvandla leasingåtaganden för 7,7 miljarder norska kronor. Enligt uppgörelsen kommer Norwegian i och med detta inte ha några leasingutgifter förrän i juli i år och därefter bara betala leasingavgifter för de flygplan man använder fram till påsken 2021.

Annons

Enligt vd Jacob Schram är krisplanen i nuläget att sju flygplan ska hållas i drift. Antalet kan dock öka om reserestriktionerna i coronakrisen kan mjukas upp av myndigheter.

Norwegianledningen uppger att de efter coronakrisen kommer ha som strategi att fortsätta trafikera den nordiska flygmarknaden, men även behålla vissa lönsamma långdistansflygningar. Sammantaget beräknas dock långdistansflygningarna att minska med 40 procent.

Tillgång till lånegarantier

Befintliga aktieägare kommer i och med krisplanen att få sin ägarandel utspädd från 100 till 5,2 procent. Men de kommer att ges företräde till hälften av de aktier som ska emitteras enligt krisplanen, vilket kan öka deras ägarandel till drygt 10 procent.

Skuldrekonstruktionen och nyemissionen innebär att Norwegians egna kapital med råge lyfter över de åtta procent som krävts för att bolaget ska få tillgång till mer lånegarantier från den norska staten, men ansvariga ministrar vill omedelbart efter extrastämman inte ge några löften om nya stödutbetalningar till bolaget.

Fakta: Norsk regering utreder nya lånegarantier

Den norska regeringen har tidigare öppnat för lånegarantier på närmare tre miljarder norska kronor till det krisdrabbade flygbolaget Norwegian. Men ansvariga ministrar – näringsminister Iselin Nybø (V) och transportminister Knut Arild Hareide (KrF) – vill inte avge några löften om utbetalningar omedelbart efter det att Norwegian gjort upp med långivare och leasingbolag om en gigantisk skuldrekonstruktion.

Först måste avtalen som Norwegian har träffat med berörda parter granskas i detalj, enligt Nybø, som tillägger att det är tydligt att flygindustrins utmaningar är långt ifrån över. Hon kan inte i dagsläget säga hur lång statens granskning av Norwegians skuldrekonstruktion kommer att ta.

Källa: NTB

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons