Annons
Nyheter

Nu öppnas Europa igen – men med försiktighet

Under den kommande veckan ska samhällsfunktionerna i en rad europeiska länder stegvis börja öppnas upp igen.
Men det sker med försiktighet för att inte sätta igång en andra våg av spridning av coronaviruset som redan krävt mängder av dödsoffer runt om på kontinenten.
Coronaviruset • Publicerad 3 maj 2020
I Spaniens huvudstad Madrid passade folk på när det på lördagen blev tillåtet att ge sig ut och promenera och motionera igen.
I Spaniens huvudstad Madrid passade folk på när det på lördagen blev tillåtet att ge sig ut och promenera och motionera igen.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
I Spaniens huvudstad Madrid passade folk på när det på lördagen blev tillåtet att ge sig ut och promenera och motionera igen.
I Spaniens huvudstad Madrid passade folk på när det på lördagen blev tillåtet att ge sig ut och promenera och motionera igen.Foto: Bernat Armangue

Över 242 000 har dött i covid-19 i världen och 3,4 miljoner smittfall har noterats. Nedstängningar och tunga restriktionerna i länderna gör också att de ekonomiska framtidsutsikterna är nattsvarta.

Men ett ljus i mörkret är ändå tecken på att smittspridningen börjat bli under kontroll i många länder, som nu ska lätta lite på restriktionerna.

Annons

Redan på lördagen kunde spanjorerna ge sig ut och jogga, cykla och på annat sätt motionera efter 48 dygn i vad som närmast varit en villkorad men skarp husarrest.

– Efter så många veckor i nedstängning ville jag verkligen gå ut, springa, se yttervärlden. I går var jag som ett barn på julafton, säger Marcos Abeytua, finansiell rådgivare i huvudstaden Madrid.

"Upp till er"

I det hårt drabbade Italien får folk från och med måndag gå ut, promenera och besöka anhöriga. Vissa affärer får också öppna och restauranger får starta avhämtningsservice åt de matglada italienarna.

Men samtidigt manar myndigheterna, liksom i andra länder, till stor försiktighet för att inte starta en andra smittspridningsvåg.

– Vi måste upprätthålla social distansering, maximala hygiennivåer och ha masker. Vi har gjort vår del, så gott vi har kunnat. Från och med måndag är det upp till er, säger Domenico Arcuri, vid italienska katastrofberedskapsmyndigheten, i ett budskap till invånarna.

Fortsatt stängt i Budapest

I Tyskland ska skolor i vissa områden öppna igen i början av veckan, medan Slovenien och Polen kommer att tillåta omstart av en del företag och offentlig verksamhet.

Ungern tillåter öppnandet av vissa affärer och museer. Dessutom får utomhusverksamhet på restauranger och hotell återigen bedrivas, och den populära spa- och badbranschen kan slå upp sina dörrar igen. Men restriktionerna kommer att kvarstå i huvudstaden Budapest, som har cirka sju av tio smittfall i landet.

En vecka senare, den 11 maj, ska Frankrike påbörja sin stegvisa omstart av samhället. Men även här varnar hälsoexperterna för en andra våg – och social distansering och användning av masker anbefalles fortsatt.

Dessutom ska franska myndigheter utöka sitt testprogram för att hålla koll på smittspridningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons