Annons
Nyheter

Döda valen uppe på stranden – sprickfri flytt

Det första momentet i den stora valflytten på Öland är avklarat: Den tunga knölvalskroppen har blivit uppdragen på stranden – hittills utan att spricka.
Natur • Publicerad 3 maj 2021
Den knölval som strandat utanför Segerstads fyr på sydöstra Öland har bärgats upp på land och ska sedan transporteras till en förbränningsanläggning i Danmark.
Den knölval som strandat utanför Segerstads fyr på sydöstra Öland har bärgats upp på land och ska sedan transporteras till en förbränningsanläggning i Danmark.Foto: Suvad Mrkonjic/TT

– Det har gått väldigt bra. Vi var rädda att den skulle spricka på något sätt. Men nu är den hel och fin, säger Linus Vandrevik, lokalpolisområdeschef i Kalmar, som samordnar operationen.

Valen låg en bra bit från stranden i det långgrunda vattnet, från början med stjärten ut mot havet. Först vändes stjärten i riktning mot stranden och sedan lades valen på en stor metallskiva.

Annons

– Det är den här skivan man har dragit i, inte i själva valen, säger Vandrevik.

Flyttas till vagga

Knölvalskadavret, som är cirka åtta meter långt, drogs sedan längre upp på stranden och flyttades över i en vagga. Där får det sedan ligga kvar under natten, omgärdat av avspärrningar.

Under tisdagen ska valen sedan flyttas över till en lastbil som ska köra den till en förbränningsanläggning i Danmark.

– Jajamän. Sista resan, säger Mörbylångas miljöchef Staffan Åsén till TT.

Området är avspärrat för att hindra allmänheten från att komma nära, men fotografer och reportrar har kunnat följa bärgningen på avstånd. Eftersom valen håller på att förruttna jäser det inne i kroppen och det har tidigare talats om explosionsrisk. Men den är över nu, enligt Staffan Åsén.

– Det har pyst ut av sig självt under de senaste dagarna. Det finns fortfarande lite gaser i den, men det är en jättestor skillnad bara från fredag till i dag – i fredags var den väldigt uppsvälld, men nu har den sjunkit ihop i buken.

Dyr operation

Det är ännu oklart hur mycket omhändertagandet av valen kommer att kosta.

– Det kostar en hel del och det täcks av Viltvårdsfonden, säger Linus Vandrevik.

Att bara låta den ligga kvar i vattnet och ruttna bort har inte bedömts som ett bra alternativ i det här fallet.

– Östersjöns marina ekosystem är inte anpassat för att bryta ned tio-femton ton val. Det skulle ta oerhört lång tid och det skulle lukta något alldeles förskräckligt under den tiden, säger Staffan Åsén.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons