Annons
Nyheter

Nu upphör pollenmätningarna i norr

Lagom till att pollensäsongen nu drar i gång upphör pollenmätningarna i norr.
Ett faktum som får Astma- och Allergiförbundet att rasa.
Hälsa • Publicerad 1 mars 2021
Pollenmätare vid Naturhistoriska museet i Stockholm. Arkivbild.
Pollenmätare vid Naturhistoriska museet i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Pollenmätningar – ett stöd för landets pollenallergiker som kan hålla koll och veta när det eventuellt kan vara dags att ta till medicin. Nu drar mätningarna i gång vid landets mätstationer. Men inte i norra Sverige, för där upphör nämligen mätningarna av halterna från och med nu.

Fyra mätstationer bort

Orsaken? Den person som varit ansvarig för pollenmätningarna i norr i 30 år har nu gått i pension – och i samband med det har landets fyra nordligaste regioner beslutat att inte betala för fortsatta mätningar.

Annons

Mätstationer som berörs är Boden, Umeå, Östersund och Sundsvall, uppger Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet som ansvarar för Pollenrapporten.se till TT. Kvar i landet finns nu 16 stationer.

Astma- och allergiförbundet uppmanar nu regeringen att skjuta till pengar till pollenprognoserna – men ännu har ingenting hänt, säger generalsekreterare Kristina Ljungros till TT.

– Vi tror att det finns risk för att fler regioner drar in sin finansiering.

Belasta vården

Omkring en femtedel av alla tonåringar och vuxna i Sverige har pollenbesvär under våren och sommaren, enligt 1177 Vårdguiden. Ett problem som många behandlar själva, men det gäller att vara ute i god tid och hålla koll på halterna.

Men norr står utan bemanning och finansiering – att hålla i gång stationerna, vars resultat publiceras på Pollenrapporten, skulle enligt Ljungros kosta tio miljoner kronor om året.

– Vi har haft möte med socialdepartementet – och vi har legat på dem nu igen och de har fortfarande inte kommit till en lösning. Från och med nu upphör mätningar så problemet är akut, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att ingen tycker att vården behöver belastas ytterligare den här våren – i onödan.

Regeringen ser över frågan om hur mätningen ska finansieras och har en aktiv dialog med andra parter, meddelar socialminister Lena Hallengrens (S) presstab.

Fakta: Pollenallergi

Den som har pollenallergi får ofta flera symtom, bland annat vattning snuva och nästäppa, nysningar, klåda i näsan, röda och kliande ögon och trötthet.

På våren är björkpollen vanligast, på sommaren är det vanligare med gräspollen.

De flesta med pollenallergi behöver inte söka vård utan kan först prova att behandla allergin med receptfria läkemedel.

Omkring en femtedel av alla tonåringar och vuxna i Sverige har pollenbesvär under våren och sommaren. Antalet personer som drabbas av pollenallergi har ökat, men under den senaste tiden verkar ökningen ha stannat av något.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons