Annons
Nyheter

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och djurstudier. Nu hoppas forskarna att behandlingen ska kunna hjälpa hjärtsviktspatienter.
Hälsa • Publicerad 13 maj 2022
I cell- och djurstudier har forskare har undersökt en ny möjlig behandling för patienter som lider av hjärtsvikt. Arkivbild.
I cell- och djurstudier har forskare har undersökt en ny möjlig behandling för patienter som lider av hjärtsvikt. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Vid en hjärtinfarkt dör miljontals hjärtmuskelceller på grund av minskat blodflöde och hjärtats förmåga att pumpa runt blod i kroppen försämras, något som kan leda till hjärtsvikt.

Den nya cellterapin, som hittills testats på celler odlade i laboratorium och på grisar med hjärtskada, skulle kunna stimulera hjärtats reparationsförmåga och minska ärrvävnad, enligt studien av forskare vid Karolinska institutet, Münchens tekniska universitet och läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

Annons

Till skillnad från under fosterutvecklingen och hos små barn är det vuxna hjärtats förmåga att bilda nya hjärtmuskelceller mycket begränsad. Omogna hjärtmuskelceller, så kallade HVP-celler, spelar en viktig roll i hjärtats uppbyggnad under fosterutvecklingen.

I studien, som publicerats i tidskriften Nature Cell Biology, odlade forskarna fram och renade flera miljarder sådana celler. Därefter undersöktes cellernas förmåga att återuppbygga hjärtats muskelfunktion i en tredimensionell cellodlingskammare och i grisar med hjärtskada.

”I laboratoriestudier såg vi hur HVP-cellerna migrerade till skadade regioner av hjärtat där de sedan mognade till friska fungerande hjärtceller och motverkade bildandet av ärrvävnad. Resultaten representerar en viktig milstolpe i arbetet med att hitta en möjlig behandling med HVP-celler för patienter med allvarlig hjärtsvikt, särskilt för äldre där hjärtkirurgi skulle innebära en stor påfrestning”, säger Karl-Ludwig Laugwitz, professor i kardiologi i München och medförfattare till studien.

I dagsläget krävs läkemedelsbehandling för att motverka att immunsystemet stöter bort transplanterade HVP-celler. Nu planerar forskarna bland annat för att undersöka möjligheten att utveckla cellinjer som tolereras av immunförsvaret.

Fakta: Cellterapi

Vid cellterapi används celler för att behandla en sjukdom. Terapin har sitt ursprung i blodtransfusion, benmärgs- och organtransplantation samt provrörsbefruktning.

Förhoppningen är att cellterapier ska kunna användas för att behandla hittills obotliga sjukdomar inom vitt skilda områden, exempelvis cancer, parkinson och diabetes.

Källa: Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons