Annons
Nyheter

Ny biobensin säljs i Sverige – lägre utsläpp

Drivmedelsbolaget OKQ8 säljer förnybar bensin – som ger upp till 65 procent lägre koldioxidutsläpp – under en testperiod.
Drivmedelschef Erik Stenströmer Moglia säger att den nya biobensinen kan tankas för alla bilar som är godkända för E10-bensin.
Ekonomi • Publicerad 13 september 2021
OKQ8 börjar sälja biobensin på prov. Arkivbild.
OKQ8 börjar sälja biobensin på prov. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Biobensinen säljs på fem stationer runtom i landet – i Norrtälje, Uppsala, Gävle, Enköping och Västerås.

– Det krävs nya förnybara alternativ till bensin, om vi ska göra den mer förnybar i enlighet med de nationella mål som ligger fram till 2030, säger Erik Stenströmer Moglia, drivmedelchef på OKQ8.

Annons

– Det här är ett sätt att få våra kunder att testa nya produkter och få ut nya förnybara produkter, säger han.

Biobensinen säljs under en begränsad testperiod eftersom det ännu inte finns tillräckligt stora volymer på marknaden för att kunna erbjuda den på bred front.

– Vi hoppas att vi kan göra det enklare för tillverkarna att ta investeringsbeslut på större volymer. De måste se att det finns en efterfrågan, en långsiktighet kopplad till bensin och bensinefterfrågan, och en vilja från politikerna att stötta det här över tid, säger Stenströmer Moglia.

78 procent förnybar

Den nya bensinen är godkänd för alla bilar som kan tankas med den vanliga E10-bensinen som infördes den 1 augusti.

– Det är en bensin enligt vanlig svensk standard, skillnaden är att den till väldigt stor del är tillverkad av förnybara råvaror, säger Stenströmer Moglia.

OKQ8 hänvisar till beräkningar som visar att biobensinen sänker koldioxidutsläppen med upp till 65 procent. Den är dock inte helt fossilfri eftersom den fortfarande innehåller 22 procent vanlig bensin som tillverkas av råolja.

– Anledningen till det är att kunna uppfylla de tekniska kraven från biltillverkarna. Målet är att öka andelen förnybar bensin upp till 100 procent, men än så länge är vi inte där, säger Stenströmer Moglia.

Hemlig tillverkningsprocess

Biobensinen tillverkas av finländska petroleumbolaget Neste, som redan producerar förnybar diesel i större skala. Nestes Sverigechef Andreas Teir säger att biobensinen kan "vara en mycket positiv lösning för fordon med förbränningsmotorer", men vill inte uttala sig om när den kan säljas i stora volymer.

– Vi har försökt vara tydliga med att det här är ett småskaligt test för att testa produkten också på kommersiella stationer, sedan tar vi resultaten med oss. Det är för tidigt att tala om en bredare kommersialisering, säger Teir.

Både OKQ8 och Neste uppger att den förnybara bensinen tillverkas av "matavfall", men vill inte svara mer detaljerat på frågor om tillverkningsprocessen.

Annons

– Själva processen och teknologin kan vi inte uttala oss om, säger Teir.

Fakta: Biobensin

Består av 68 procent förnybar bensin, 22 procent vanlig bensin och 10 procent etanol.

Uppfyller standarden SS-EN 228, och kan användas i alla bilar som är godkända för E10-bensin.

Sänker koldioxidutsläppen med upp till 65 procent.

Tillverkas av finländska petroleumbolaget Neste.

Källa: OKQ8

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons