Annons
Nyheter

Flera hundra samlades vid demonstration i Malmö

Ännu en demonstration har inletts i Malmö, under parollen "Aktion i solidaritet med Black Lives Matter". Några hundra personer har samlats, fler än tillåtet, men polisen har inte ingripit.
Politik • Publicerad 9 juni 2020
Förra veckans demonstration i Malmö avlöpte lugnt utan att polisen ingrep. Arkivbild.
Förra veckans demonstration i Malmö avlöpte lugnt utan att polisen ingrep. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Förra veckans samlades runt tusen deltagare för att demonstrera i Malmö. På tisdagen var det dags igen, men utan tillstånd från polisen. Bakom demonstrationen på Möllevångstorget står Aktivista Feminista First Aid, Asylgruppen i Malmö och Aktivista Feminista, enligt uppgift på Facebook. Vid 17.30-tiden hade demonstrationen samlat några hundra personer.

– Här är betydligt fler människor än 50, det kan vem som helst se, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT och fortsätter:

Annons

– Jag tror att vi kommer att ha tålamod och låta det fortgå en stund till.

En av deltagarna på plats under tisdagen var Rima Baldel. Hon vill representera det gambianska folket, förklarar hon för TT.

– Jag vill berätta för hela världen att jag är svart och stolt, säger hon och fortsätter:

– Jag är här för att säga nej till diskriminering.

Det som händer i USA berör henne djupt. Däremot upplever hon inte samma problem med rasism i Sverige.

– Nej, från min synvinkel har jag aldrig upplevt det här.

"Yttrandefriheten överst"

Ewa-Gun Westford vill inte uttala sig om vilken taktik polisen kommer att använda den här gången, om antalet personer som samlas på Möllevångstorget överstiger 50.

– Vi har yttrandefriheten som ligger överst, sedan har vi Folkhälsomyndigheten och sedan får vi försöka parera de här två. Femtio gäller ju, vilket gör att det är det som också styr, säger hon till TT.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har lyft att det enligt ordningslagen är möjligt att vägra tillstånd till en allmän sammankomst, om det är nödvändigt för att motverka epidemi.

Han anser att det är "vansinne" att bevilja demonstrationstillstånd i tättbebyggt område i en pandemisk situation, sade han till SVT på måndagskvällen, och tillade att om inte polisen fattar ett sådant beslut, så kan regeringen göra det.

Digitala medier

Annons

TT har sökt inrikesminister Mikael Damberg, men hans pressekreterare Natali Sial säger att han inte är tillgänglig för kommentarer i dag. Hon hänvisar i stället till inrikesministerns inlägg på Facebook efter demonstrationen i Göteborg, där han uppmanar alla som vill manifestera mot rasismen att i stället använda digitala medier.

Mikael Damberg hänvisar till förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer och skriver: "Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons