Annons
Nyheter

Ny hybrid av omikron upptäckt

En ny variant av omikron har upptäckts i Storbritannien. Mycket är ovisst om nykomlingen men enligt experterna kommer vaccinerna fortsatt att vara det bästa vapnet.
Coronaviruset • Publicerad 8 april 2022
Efter en topp i början av 2022 sjunker nu antalet covidrelaterade dödsfall globalt.
Efter en topp i början av 2022 sjunker nu antalet covidrelaterade dödsfall globalt.Foto: Johan Hallnäs
Virusinfektion som inte gör dig allvarligt sjuk kan boosta immunförsvaret, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Virusinfektion som inte gör dig allvarligt sjuk kan boosta immunförsvaret, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: Johanna Ewald St Michaels

Den nya varianten av coronaviruset är en blandning av de två redan kända varianterna av omikron BA1 och BA2. Den har troligen uppstått genom att en individ har smittats av de båda varianterna samtidigt. Sedan har virusen hamnat i samma cell och delar av arvsmassor från de båda varianterna bildar en ny variant.

— Än så länge vet vi inte så mycket om den nya varianten men den skulle kunna vara mer smittsam än de varianter som dominerar i dag, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Annons

Den nya varianten kallas XE och enligt en rapport från världshälsoorganisationen (WHO) upptäcktes den första gången i Storbritannien i slutet av januari. Där har hittills omkring 600 fall konstaterats fram till den 29 mars, vilket motsvarar 1 procent av de analyserade proverna. Även i Thailand har ett fåtal fall konstaterats.

Enligt WHO skulle den nya virusvarianten kunna vara 10 procent mer smittsamt än BA2, som nu är den som dominerar i Sverige, men att mer data behövs innan det går att dra några slutsatser.

— Det finns ingenting som tyder på att den skulle vara mer farlig än andra varianter, säger Niklas Arnberg.

Att det bildas virushybrider är enligt honom väntat, inte minst med tanke på den omfattande smittspridningen som vi haft med olika varianter som cirkulerar samtidigt. Att ett virus förändrar sig genom mutation eller blandar sig med varandra är helt normala sätt som gynnar virusets överlevnad. Det betyder inte att det blir farligare.

— Hittills vi inte sett så många hybrider av coronaviruset. Deltakron var en sådan men den varianten har hittills inte fått någon jättestor spridning, säger Niklas Arnberg.

Enligt WHO minskar antalet covidrelaterade dödsfall i samtliga regioner. I Europa sjönk dödstalen med 15 procent mellan den 27 mars och 3 april. I Syd- och nordamerika sjönk den med 61 procent under samma period.

TT: Hur troligt är det att vi får nya smittvågor framöver?

— Vi kan nog vara ganska säkra på att smittspridningen klingar av framåt sommaren eftersom viruset sprids mer effektivt när det är vinter. Sen finns det en risk för tilltagande smittspridning i höst igen, det får vi nog räkna med, säger Niklas Arnberg.

Finns det anledning att tro att vaccinerna inte skulle bita på den nya varianten? Enligt Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset är svaret nej.

— Nu har vaccinerna ganska dålig effekt mot att bli smittad av både BA1 och BA2 men ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, därför är det viktigt att vi fortsätter att vaccinera oss.

Annons

Nya virusvarianter kommer att fortsätta att bildas och det behöver inte vara en nackdel för oss.

— Faktum är att om du blir smittad av viruset men inte svårt sjuk så kan immunförsvaret få en boost. Det i sin tur kan ge ett bättre skydd mot framtida varianter. Det är så pandemin så småningom övergår i en endemisk infektion, säger han.

Undervarianter av coronaviruset

Omikronvarianten av sars-cov-2-viruset har tre undergrupper: BA.1, BA.2 och BA.3.

BA.2, som dominerar just nu, har fler mutationer än sin föregångare.

En ny variant av sars-cov-2-viruset, XE, upptäcktes i Storbritannien i januari.

XE har inte bildats genom mutationer utan genom ett utbyte av arvsmassa mellan två undervarianter av omikron: BA.1 och BA.2. Troligen skedde detta när en individ infekterades samtidigt av de båda varianterna.

Källa: WHO, Niklas Arnberg

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons