Annons
Nyheter

Ny id-kontroll föreslås för samordningsnummer

Skatteverket ska ta över ansvaret för bland annat identitetskontroller vid tilldelning och förnyelse av samordningsnummer, föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.
Samhälle • Publicerad 14 juli 2022
Bestämmelser om samordningsnummer kan regleras i en ny lag, lagen om samordningsnummer, föreslår regeringen i en proposition.
Bestämmelser om samordningsnummer kan regleras i en ny lag, lagen om samordningsnummer, föreslår regeringen i en proposition.Foto: Magnus Andersson/TT

Samordningsnummer ska få tilldelas i tre nivåer: styrkt, sannolik och osäker, föreslår propositionen. Nivåerna ska tilldelas beroende på vilken identitetskontroll som genomförts.

För att kunna styrka sin identitet behöver personen inställa sig personligen och vara skyldig att överlämna id-handlingar för kontroll, lämna fingeravtryck samt låta sig fotograferas.

"Göda brottslighet och fusk"

Annons

Den som tar emot uppgifter om samordningsnummer ska få tydlig information om identiteten är styrkt, sannolik eller osäker.

”Missbruk med samordningsnummer kan få stora konsekvenser och riskerar att göda brottslighet och fusk. Det är oacceptabelt. Nu lägger vi fram skarpa förslag för att göra hela systemet säkrare och mer robust", säger finansminister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till TT.

Samordningsnumren är ett slags personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige men som ändå uppehåller sig i landet.

Regeringen ska besluta om propositionen på torsdagen.

Rensades bort

Det är känt att samordningsnummer missbrukats, till exempel har de utnyttjats för svartarbete, bidragsfusk och organiserad brottslighet.

I juni i fjol fick Skattemyndigheten i uppdrag att storstäda bland framför allt de samordningsnummer som är över fem år gamla.

Skatteverket gick igenom samtliga de cirka 1,2 miljoner samordningsnummer som funnits registrerade hos myndigheten. Det resulterade i att 612 566 nummer förklarades vilande och att endast 357 487 aktiva samordningsnummer fanns kvar i januari i år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons