Annons
Nyheter

Sju män angreps med kniv i Vetlanda

Gärningsmannen i Vetlanda attackerade sju till synes slumpmässigt utvalda män med kniv.
Flera av dem har intensivvårdats, men dagen efter beskrivs läget som stabilt för samtliga.
Brott • Publicerad 4 mars 2021
Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.Foto: Mikael Fritzon/TT

Knivattackerna skedde på fem olika platser i ett kvarter i centrala Vetlanda, av allt att döma helt oprovocerat.

– Det vi kan säga från polisens sida är att vi fick larmet, åkte dit, avbröt pågående dödligt våld och grep gärningsmannen, säger Carina Lennquist, biträdande polischef i polisregionen Öst, vid en presskonferens.

Annons

Den misstänkte 22-åringen är anhållen som misstänkt för sju mordförsök och har begärts häktad. De sju offren är samtliga män. Den äldsta mannen är född 1945 och den yngsta är född 1985.

I bakgrunden finns fortfarande en misstanke om att gärningsmannen kan ha haft terroristmotiv, men man går inte in på vad det är som väcker misstanken och den tonas också ned något – åtminstone tills vidare.

"Viktigt utreda motiv"

– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden, säger åklagare Adam Rullman till TT, och från polisen hörs samma resonemang.

Vid presskonferensen lades det fram en önskan om ett förtydligande, sedan formuleringarna kring dessa misstankar skiftat fram och tillbaka. Vid konkreta misstankar om att ett terrorbrott begåtts hade Säkerhetspolisen tagit över utredningen.

– Initialt har det varit intensiv informationsinhämtning, vilket gör att vi får in mycket med information att bedöma successivt i ärendet. Från den info vi har nu bedömer vi att det ska vara rubricerat försök till mord, säger Malena Grann, högsta chef för polisen i Jönköpingsområdet.

Det har hållits många förhör, berättar åklagare och polis. Det har också gjorts ett antal beslag av saker, bland annat vid en husrannsakan i den misstänkte mannens hem.

– I nuläget finns inget som tyder på någon medgärningsman, men jag poängterar att vi är inne i ett tidigt skede, säger Grann.

Bor i Vetlanda

Den 22-årige mannen bor i Vetlanda och är afghansk medborgare. Han sköts i ena benet i samband med gripandet och började då blöda akut, varpå polisen fick ge honom vård som beskrivs som livräddande.

Poliser har bevakat den misstänkte på sjukhuset och ett första kort förhör har kunnat hållas. Än så länge har han inte hörts närmare om själva händelseförloppet, men han har fått veta vilka brott han anklagas för.

På onsdagskvällen var budet från vården att tre personer hade livshotande skador och att två var allvarligt skadade. Tillstånden har förbättrats och ingen bedöms nu kunna avlida av sina skador.

Annons

– Fem av dessa patienter har vårdats inom intensivvården och många är opererade, säger regionens sjukvårdsdirektör Martin Takac.

– Vi har under dagen följt förloppet och samtliga patienter är stabila.

Stoppad en kvart senare

Det var vid 15-tiden i onsdags som polisen larmades av flera personer som såg en man attackera andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Många människor verkar ha bevittnat det hela. En person uppges ha knivhuggits i järnvägsstationens väntsal, varpå denne fick första hjälpen i kiosken där. Personalen i en butiksaffär en bit därifrån berättar hur det hördes ett högt vrål från gatan, varpå en man sprang in i affären, ymnigt blödande från ena axeln.

Ungefär en dryg kvart efter det första larmsamtalet stoppade polisen den misstänkte 22-åringen på en gata inte långt från området där attackerna skett.

Häktningsförhandlingar kommer att hållas någon gång på fredag. Mannens försvarare Christian Berntö säger till Dagens Juridik att han har närvarat vid ett kortare förhör på sjukhuset där mannen vårdats för sin skottskada.

Berntö vill inte kommentera hur mannen ställer sig till misstankarna mot honom.

– Han har inte sagt något som är direkt glasklart, så det vill jag inte gå in på närmare, säger Berntö till tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons