Annons

Ny premiärminister – men fortsatta protester

Irak • Publicerad 2 februari 2020
Regeringskritiska demonstranter under en protest mot den nyutnämnde premiärministern Mohammad Allawi på Frihetstorget (Tahrirtorget) i Bagdad under söndagen.
Regeringskritiska demonstranter under en protest mot den nyutnämnde premiärministern Mohammad Allawi på Frihetstorget (Tahrirtorget) i Bagdad under söndagen.Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Regeringskritiska demonstranter i Irak låter sig inte nöjas med utnämningen av den tidigare kommunikationsministern Mohammad Allawi till ny premiärminister. Ilskna protester fortsatte på flera håll i landet under söndagen med krav på en regeringschef som står fri från det gamla gardet.

"Mohammad Allawi förkastas, på order av folket!" lyder demonstranternas budskap i staden Najaf, där flera vägar blockerats med brinnande barrikader.

Annons

Över 480 människor har dödats och närmare 30 000 skadats sedan protestvågen inleddes den 1 oktober i fjol. Demonstranterna kräver bland annat krafttag mot korruption och bättre offentlig service, samt att landets politiska elit byts ut.

Protesterna tvingade den förre premiärministern Adil Abd al-Mahdi att avgå i november.

Allawi har en månad på sig att utse en regering som kan godkännas av parlamentet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons