Annons
Nyheter

Tidigare spionchef ny premiärminister i Irak

Efter mer än fem månader har Irak fått en ny premiärminister. Den tidigare underrättelsechefen Mustafa al-Kadhimi ställs nu inför ekonomiska problem, coronakris och hotet om nya regeringskritiska protester.
Irak • Publicerad 7 maj 2020
Mustafa al-Kadhimi tar över som premiärminister i Irak.
Mustafa al-Kadhimi tar över som premiärminister i Irak.Foto: AP/TT

Irak har varit utan regering i ungefär ett halvår. Den tidigare premiärministern Adil Abd al-Mahdi avgick i november efter omfattande och våldsamma demonstrationer som krävde krafttag mot korruption, bättre offentlig service samt att landets politiska elit skulle bytas ut.

Flera andra försök att bilda regering har misslyckats. Men nu har det irakiska parlamentet godkänt att den 53-årige tidigare underrättelsechefen och journalisten Mustafa al-Kadhimi tar över tyglarna.

Nya ministrar

Annons

Inledningsvis får han dock styra med en decimerad skara vid sin sida eftersom sju av hans ministerkandidater fick tumme ner. Men bland dem som fick godkänt av parlamentet finns arméns stabschef Othman al-Ghanimi som blir ny inrikesminister och universitetsprofessorn Ali Allawi som blir ny finansminister.

Den nytillträdda regeringen, som ska styra fram tills det att ett nyval kan hållas, står inför flera svåra utmaningar. Irak genomgår en svår ekonomisk kris på grund av det kraschade oljepriset samtidigt som coronaviruset sprids i landet.

Mustafa al-Kadhimi säger att han kommer att prioritera kampen mot covid-19 samt jobba för att de som har dödat demonstranter i de regeringskritiska protesterna ska ställas till svars för sina handlingar.

Risk för protester

Mustafa al-Kadhimi som premiärminister beskrivs som ett acceptabelt val för såväl USA som Iran, som båda strävar efter inflytande i landet.

Den ekonomiska situationen är mycket svår och Världsbanken har varnat för att fattigdomsgraden kan fördubblas i år. Det enorma underskottet i statens finanser kan tvinga regeringen att sänka lönerna för offentliganställda – vilket kan komma att leda till en ny våg av protester.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons