Annons
Nyheter

Ny typ av coronavirus hittad på minkfarm

Coronaviruset • Publicerad 3 september 2021
En virustyp som tidigare inte setts i Sverige har hittats på en minkfarm i Skara. Arkivbild.
En virustyp som tidigare inte setts i Sverige har hittats på en minkfarm i Skara. Arkivbild.Foto: Patric Söderström / TT

Ett fall av Sars-cov-2-infektion har hittats på en minkfarm i Skara, skriver GT.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är viruset av en typ som inte tidigare setts i Sverige, men som rapporterats från flera länder inom och utanför EU sedan april 2020. Enligt SVA handlar det om om en mer ursprunglig Sars-cov-2-typ och inte om någon av de senare uppkomna virusvarianterna med förändrade virusegenskaper.

Annons

"Det är i dagsläget oklart hur viruset tagit sig in i besättningen och var det kommer från", säger statsepizootolog Karl Ståhl på SVA i ett pressmeddelande.

Efter virusutbrottet som drabbade svenska minkfarmar under hösten 2020 lyder samtliga gårdar under särskilda smittskyddsrestriktioner. Sedan i somras har en obligatorisk tillsyn av samtliga minkfarmar pågått.

Vidare utredning av fallet i Skara pågår, skriver SVA på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons