Annons
Nyheter

Fler kontroller för hantering av sprängmedel

Regeringen vill utöka kontrollen av personer som hanterar civila sprängämnen.
Det är en del i kampen mot gängkriminellas sprängningar.
Brott • Publicerad 6 maj 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stor förödelse efter en sprängning vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan i Stockholm i januari 2020. Arkivbild.
Stor förödelse efter en sprängning vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan i Stockholm i januari 2020. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) pekar på att byggbranschen själv efterlyser fler lämplighetskontroller av personer som hanterar sprängämnen.

– Det är en begränsad grupp som i dag lämplighetsprövas, säger han.

Annons

Regeringen vill därför ändra lagen och förordningen om brandfarliga och explosiva varor, så att fler grupper omfattas. Damberg hoppas att de nya reglerna ska börja gälla nästa år.

Han presenterade på onsdagen tillsammans med Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd även andra åtgärder för att försvåra för kriminella att få tag på explosiva varor.

Bättre tillsyn

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får i uppdrag att se hur kommunerna kan förbättra tillsyn och tillståndsgivning när det gäller civila sprängämnen.

MSB får också i uppdrag att hitta metoder för att kunna spåra varifrån sprängämnen kommer även efter att detonerat i en kriminell sprängning.

Damberg understyrker att åtgärderna står högt på byggbranschens önskelista.

Inrikesministern konstaterar att antalet kriminella sprängningar i Sverige inte har minskat trots den pågående coronapandemin. Det är dock oklart varifrån de kriminella får sprängämnen. Polisen håller på med en kartläggning.

Få stölder anmäls

Enligt polisen har gängens användning av handgranater och pyroteknik minskat en del, vilket tyder på att de i stället har tillgång till civila sprängämnen, till exempel dynamit.

På pressträffen redovisades inga uppgifter om hur mycket sprängämnen som försvinner från byggarbetsplatser. Damberg pekar på att väldigt få stölder av sprängämnen anmäls av företag.

– Det kan bero på att man är rädd för att förlora tillståndet, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons