Annons
Nyheter

Nya miljarder ska lyfta äldreomsorgen

Regeringen, C och L satsar 2,2 miljarder kronor på utbildningsinsatser inom äldreomsorgen.
Ytterligare pengar skjuts också till för att täcka extraordinära vård- och omsorgskostnader i kommuner och regioner.
Och mer kommer om det behövs, lovar finansminister Magdalena Andersson (S).
Coronaviruset • Publicerad 12 maj 2020
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, och finansminister Magdalena Andersson (S) vid dagens pressträff.
Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, och finansminister Magdalena Andersson (S) vid dagens pressträff.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det så kallade äldreomsorgslyftet innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid.

– Det kommer att innebära att 10 000 fler undersköterskor och vårdbiträden kan kompetensutvecklas, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, på en pressträff med finansminister Magdalena Andersson, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

Annons

De fyra hoppas att detta ska leda till fler fasta anställningar och att fler deltidsjobb blir heltid. Men det finns inga pengar avsatta för att anställa fler i detta krispaket.

2020 och 2021

Staten står för kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier. Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor i år och nästa år, och är i linje med ett förslag som Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Kommunal drivit. De bedömde att 10 000 personer skulle kunna omfattas av en sådan utbildningsinsats.

Pengar tillförs nu för att just 10 000 personer ska kunna utbildas inom vård och omsorg på regionalt yrkesvux under slutet av året om de studerar på halvtid. Även folkhögskolans yrkesutbildningar ska byggas ut med runt 1 000 nya halvårsplatser redan 2020, också de platserna blir med tyngdpunkt på vård och omsorg. Staten föreslås stå för hela kostnaden av platserna på folkhögskolan.

TT: Utbildningspaketet motsvarar 10 000 personer – är inte behovet större?

– Det kan det absolut vara. Men förslaget kommer ursprungligen från facket och arbetsgivarna och det här är vad de bedömer vara möjligt att genomföra, säger Magdalena Andersson.

TT: Är det ett krav på arbetsgivarna att erbjuda fast anställning efter utbildningen?

– Exakt vilka villkor det blir kommer fack och arbetsgivare att presentera, säger hon.

Räta ut frågetecken

SKR har oroats för att inte få full täckning för extrakostnader i vård och omsorg på grund av pandemin. Regeringen vill nu räta ut de frågetecknen.

Hittills har tre miljarder kronor avsatts för de extraordinära kostnaderna, men nu tillförs ytterligare två miljarder till totalt fem miljarder kronor.

– Behöver resurserna ökas på, så gör vi det, säger Magdalena Andersson och betonar att fem miljarder inte är ett tak.

Annons

Emil Källström tror inte att det är sista gången som potten för extraordinära kostnader fylls på.

– Jag skulle tro att den här posten kommer att fortsätta öka om coronasmittan fortsätter att påverka kommuner och regioner lång tid framöver, vilket tyvärr mycket tyder på, säger han.

SKR bedömer att det behövs ytterligare 8 miljarder kronor i generella statsbidrag nästa år.

– Jag vill inte stänga några dörrar när det gäller ytterligare tillskott till kommunerna, säger Källström.

Flera oppositionspartier har signalerat att de vill skjuta till mer pengar och frågan ska diskuteras, konstaterar han.

Ändrar förordning

Regeringen och samarbetspartierna ändrar också i den förordning som reglerat de extraordinära kostnaderna, och som har orsakat förvirring och oro bland kommuner och regioner.

Socialstyrelsen ska till exempel inte längre prioritera bland ansökningar, pengarna kan ansökas redan tidigt i höst och kostnader kan ersättas retroaktivt från februari.

Totalt har nu regeringen presenterat olika krispaket för totalt 190 miljarder kronor, enligt finansministern.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons