Annons
Nyheter

Nya förhör i Nasdaqhärvan

Åklagaren har beslutat att hålla nya förhör i utredningen av misstänkta grova insiderbrott på Stockholmsbörsen.
Kammaråklagare Pontus Hamilton utesluter inte att han kommer att begära förlängd häktning – kanske av alla tre misstänkta.
Ekonomi • Publicerad 25 september 2023
Ny information gör att det kan bli aktuellt att begära förlängd häktning av de tre som har häktats misstänkta för grova insiderbrott på Stockholmsbörsen, enligt kammaråklagare Pontus Hamilton. Arkivbild
Ny information gör att det kan bli aktuellt att begära förlängd häktning av de tre som har häktats misstänkta för grova insiderbrott på Stockholmsbörsen, enligt kammaråklagare Pontus Hamilton. ArkivbildFoto: Jessica Gow/ TT

Senast på fredag klockan elva måste Pontus Hamilton begära förlängd häktning av de tre misstänkta, som har suttit häktade sedan den 15 september. Annars släpps de på fri fot.

– Det avgörs lite av förhören och det som framkommer där. Det har också tillkommit nya saker, säger kammaråklagare Pontus Hamilton till TT.

Bevisning och omständigheter

Annons

Han vill inte gå in på vad det handlar om för ny information. Men han förklarar att det gör att förhör med de tre misstänkta måste göras om och så ska de ställas mot varandra.

TT: Vad är det som har tillkommit?

– Det är bevisning och omständigheter som framkommer, säger Hamilton.

De tre som har häktats är på sannolika skäl misstänkta för grova insiderbrott mellan oktober 2021 och maj 2022. En fjärde person är också misstänkt, men försatt på fri fot efter förhör.

De tre misstänkta greps ungefär samtidigt som det gjordes en gryningsräd mot Nasdaq Stockholmsbörsen tisdag den 12 september.

TT: Kommer ni att begära förlängd häktning?

– Det är lite för tidigt att svara på det. Det får den här veckan visa, utredningsmässigt, hur långt vi har kommit. Jag kan inte utesluta någonting.

Åtal troligt till våren

En möjlighet är att åklagaren begär förlängd häktning av den misstänkte huvudmannen – som när brotten ska ha begåtts arbetade som specialist på marknadsövervakning på Nasdaq Stockholmsbörsen – men låter de andra två gå fria.

– Det är kanske så att inte alla behöver vara fortsatt frihetsberövade, men kanske någon av dem. Det beror lite på hur långt vi har kommit på fredag, säger Hamilton.

Ett eventuellt åtal ligger enligt Hamilton minst ett par månader framåt i tiden – kanske längre än så.

Annons

– Det ligger nog framåt vårkanten, skulle jag tro. Det är ofta ganska detaljerade förundersökningar, ganska mycket pusslande.

Enligt Hamilton ska de inblandade ha tjänat miljontals kronor på de misstänkta insiderbrotten.

Parallellt med Hamiltons utredning har Finansinspektionen (FI) inlett en undersökning av om Nasdaq Stockholmsbörsen har avstått från att anmäla misstänkta transaktioner i samband med flera stora bolagshändelser.

Transaktioner anmälda

Transaktionerna har anmälts till FI av banker. De har sedan anmälts vidare till Ekobrottsmyndigheten (EBM) och enligt Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef för marknadstillsyn på FI, är det "delvis samma bolagshändelser det handlar om" som de tre häktade misstänks för.

– Det handlar om tre budsituationer: Icagruppen, Haldex och Swedish Match. Och så är det ytterligare en sammanslagning av Lundin Energy och Aker, sade Kullendorff till TT i förra veckan.

Enligt Kullendorff är det allvarliga misstankar, då Stockholmsbörsen är en stor operatör på marknaden och hanterar en väldigt stor del av börshandeln, vilket förutsätter en hög nivå av marknadsövervakning.

"Vi samarbetar fullt ut med både FI och åklagaren för att bistå i deras utredningar, och vi genomför samtidigt vår egen utredning", skriver Andreas Gustafsson, europeisk chefsjurist och ansvarig för övervakningen på Nasdaq Stockholmsbörsen, i ett uttalande.

Han tillägger att börsen har anmält transaktioner som ingår i FI:s utredning.

"Vi kan inte spekulera i dessa utredningar eller deras resultat förrän de är avslutade", skriver han.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig månad för häktningsbeslut.

Annons

Fakta: Kan ge sex års fängelse

Insiderbrott och marknadsmanipulation kan ge upp till två års fängelse. Grovt insiderbrott kan ge upp till sex års fängelse.

Marknadsmanipulation handlar framför allt om handel eller läggande av order på värdepappersmarknaden som kan påverka aktiekurserna på ett falskt eller vilseledande sätt.

Den som avslöjar insiderinformation kan dömas för obehörigt röjande av insiderinformation.

Insiderbrott begås om någon använder information som inte har offentliggjorts – så kallad insiderinformation – för handel med aktier, obligationer, fondandelar eller andra typer av finansiella instrument.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons