Annons
Nyheter

Nya råden: Unga kan få återgå till träningen igen

Idrottande ungdomar kan få återgå till sin träning igen. Folkhälsomyndigheten öppnar nu upp för att ändra de allmänna råden kring träning för unga födda innan 2005 – dock med vissa förbehåll.
Coronaviruset • Publicerad 6 december 2020
I ett nytt förslag från Folkhälsomyndigheten föreslås ungdomar födda före 2005 få återgå till sin idrottsträning. Arkivbild.
I ett nytt förslag från Folkhälsomyndigheten föreslås ungdomar födda före 2005 få återgå till sin idrottsträning. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

De råd som i dag gäller för idrottande ungdomar födda tidigare än 2005 är att de ska avstå från vanlig idrottsträning. Men när Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina föreskrifter nästa vecka föreslås det bli en ändring på det.

Folkhälsomyndigheten skriver i förslaget att unga äldre kan få börja träna igen – dock med vissa förbehåll. De måste till exempel genomföra aktiviteten utomhus, utföra träningen i mindre grupper samt resa till och från aktiviteten individuellt. De får inte heller dela på utrustning och måste också byta om hemma innan träningen.

Annons

Riksidrottsförbundet har tidigare reagerat på att de allmänna råden avrått unga från att gå till träning eftersom de sett att ungdomarna mått dåligt av det.

– Det är många idrottsledare som har hört av sig eftersom de varit oroliga. Vi tror att avrådan från att träna har haft kontraproduktiv effekt när det kommer till smittspridningen, ungdomarna ligger inte direkt hemma och läser Bibeln, säger ordförande Björn Eriksson till TT.

"Blir rastlös"

Frank Helgegren från Luleå har inte fått gå till sin boxningsträning på nästan en månad, och säger till Sveriges Radio att han välkomnar de eventuella lättnaderna.

– Man blir rastlös, man blir stressad, får ångest, det känns inte alls bra. Jag saknar verkligen boxningen och längtar efter att få komma tillbaka, säger 17-åringen till radion.

– Det skulle kännas mycket bra att få gå tillbaka till rutiner, något som man inte har i dag på grund av corona.

Nya nationella råd

Förslaget kring träning för ungdomarna är en del i Folkhälsomyndighetens förslag till nya nationella allmänna råd och föreskrifter ska gälla från den 14 december. De ersätter då de lokala regler som gäller i dag.

De ska också ligga till grund för de regler som ska gälla för jul- och nyårsfirandet. Men dessa beslutas och presenteras under kommande vecka.

Juridiskt skärper också FHM tonen på flera punkter, särskilt när det gäller allas personliga ansvar. I stället för allmänna råd blir det föreskrifter och tilltalet är att "du ska".

Fakta: Mer ansvar i FHM:s nya råd

De nya nationella allmänna råden och föreskrifterna gäller privatpersoner, arbetsplatser, kollektivtrafik och andra färdmedel, handel, idrott, kultur och fritid.

FHM trycker mer på det personliga ansvaret än tidigare, bland annat sägs det:

Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.

Du ska:

1. begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets,

2. stanna hemma vid symtom på covid-19,

3. hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel,

4. tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion,

5. arbeta hemifrån så ofta det är möjligt,

6. resa på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt,

7. bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta, och

8. hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Förslagen har skickats på snabbremiss till smittskyddsläkare och en rad berörda verksamheter. FHM fattar beslut nästa vecka, så att reglerna kan träda i kraft den 14 december.

Källa Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons