Annons
Nyheter

Nya regler för reseavdrag 2023

Nästa år införs ett nytt system för avdrag för jobbresor. Skattelättnaden kommer att bygga på avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen och inte på den faktiska kostnaden, som i dag.
Politik • Publicerad 9 juni 2022
Nya regler för skattelättnader för jobbresor införs vid årsskiftet. Arkivbild.
Nya regler för skattelättnader för jobbresor införs vid årsskiftet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi moderniserar och förbättrar reseavdraget, säger finansminister Mikael Damberg (S) i en kommentar med anledning av att riksdagen nu har sagt ja till regeringens förslag.

För att kunna göra avdrag måste man ha en jobbresa på minst 30 kilometer enkel resa i storstadsregionerna eller minst 15 kilometer i övriga landet. Den övre avståndsgränsen ligger på 80 kilometer.

Annons

Det spelar ingen roll om resan görs med bil eller kollektivtrafik. Tågpendlare kan få nya möjligheter till avdrag, till exempel.

Har justerat

Regeringen har justerat sitt förslag efter det att det lämnades till riksdagen, men ändringsförslagen har inte hunnit behandlas. De ska ingå i höstbudgeten, är tanken.

Justeringarna som ska komma där är bland annat att den övre avståndsgränsen ska utökas till 120 kilometer, som en glesbygdsanpassning. Schablonavdraget, och därmed milersättningen för den som använder egen bil i tjänsten, föreslås höjas från 18 kronor och 50 öre per mil till 25 kronor. Tanken är att det bättre ska spegla de verkliga kostnaderna – beloppet har inte höjts på många år.

Det kostar

Riksdagen uppmanar regeringen att återkomma med lagförslag för just längre avstånd och höjd ersättning. Mikael Damberg säger att riksdagen och regeringen i den här frågan drar åt samma håll och att svaren kommer i höstbudgeten.

Men det kostar. Regeringens justeringar för bland annat den höjda milersättningen beräknas kosta statskassan 4,5 miljarder 2023.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons