Annons

Nya rutiner för provtagning i särskilda boenden

Nu har kommuner och primärvård sedan ett par veckor tillbaka, tagit över provtagning i särskilda boenden.
Den nya rutinen innebär att verksamheterna återgår till samma arbetssätt man haft innan pandemin.
Skåne • Publicerad 23 juni 2020
ARKIVBILD
ARKIVBILDFoto: Johan Nilsson/TT

Nu har, sedan ett par veckor tillbaka, de skånska kommunernas personal tillsammans med primärvården i Region Skåne tagit över provtagningen för covid-19 inom hemsjukvården samt på särskilda boenden. Tidigare har uppgiften skötts av mobila team från Region Skåne.

Och nu kan man, efter ett par veckor in i den nya rutinen, konstatera att övergången fungerat väl.

Annons

– Från kommunernas sida var man orolig för hur provtagningen praktiskt skulle gå till och hur mycket resurser detta skulle ta, men även för hur logistiken med hämtning av provtagningsmaterial samt inlämning av prover skulle gå till, säger Caroline Schön, specialist i allmänmedicin, som ansvarar för övergripande samordning gentemot kommunerna i Region Skånes krisledningsarbete.

Rutinen innebär att verksamheterna återgår till samma arbetssätt man haft innan pandemin. Om en person ska provtas för covid-19 beslutas av läkare i primärvården. Själva provet tas på dagtid måndag till fredag av kommunal sjuksköterska och på kvällar, helger och nätter är det Falcks läkarbilar och Region Skånes kvälls- och helgmottagningar som sköter provtagningen.

– En stor nyckel till framgång i arbetet är den goda samverkan som finns mellan primärvården och kommunerna, på övergripande ledningsnivå och inte minst ute i verksamheterna lokalt. Alla aktörer har patientens bästa för ögonen, och jobbar utifrån det genom att kroka arm. Det är fint att se! säger Caroline Schön.

För att säkerställa en patientsäker och smidig övergång, lades en stor vikt vid att ta fram tydliga instruktioner för samtliga moment i provtagningen.

– Med tydlighet kommer trygghet, säger Caroline Schön.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons