Annons
Nyheter

Nynazister gömde 40-tal vapen och bombmaterial

Frankrike • Publicerad 3 juni 2022
Fransk polis har hittat över 40 vapen tillhörande en misstänkt nynazistisk grupp. Arkivbild.
Fransk polis har hittat över 40 vapen tillhörande en misstänkt nynazistisk grupp. Arkivbild.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Fransk polis har upptäckt en "oroväckande" mängd vapen efter en insats mot en misstänkt nynazistisk grupp i Alsaceområdet nära den tyska gränsen, uppger myndigheterna.

Över 200 poliser deltog när fyra män i åldrarna 45–53 år greps i sina hem i tisdags.

Annons

Totalt 41 vapen (23 av dem olagliga), 167 vapenmagasin, 30 kg svartkrut och material som potentiellt kan användas för att tillverka sprängämnen beslagtogs, säger åklagare Edwige Roux-Morizot vid en presskonferens.

Man hittade också "minst" 120 000 patroner, enligt polisen.

Polisinsatsen genomfördes efter att männen, enligt uppgifter från fransk underrättelsetjänst, deltagit i vad åklagaren beskriver som en "jakt" på judiska personer – med syfte att attackera dem – under en fotbollsmatch i Strasbourg.

Polisen fann också antisemitiska och förintelseförnekande verk hos männen.

Huruvida ett dåd faktiskt planerades är inte klargjort än. Männen har åtalats för vapensmuggling och riskerar uppemot tio års fängelse.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons