Annons
Nyheter

Nytt avdrag sätter fart på solel

Det gröna avdraget fick bra fart på de nya solfångarna. Någon gång i vinter kan antalet nätanslutna solcellsanläggningar överstiga 100 000, enligt branschen.
Energi • Publicerad 12 september 2021
Allt fler installerar solcellspaneler. Arkivbild.
Allt fler installerar solcellspaneler. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från mars i år tog antalet solcellsinstallationer rejäl fart, visar statistiken.

– Och det hade tagit fart redan i januari om det inte hade varit för mycket snö och is på taken, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Annons

Orsaken, enligt henne, är det gröna skatteavdraget som hushåll får göra från årsskiftet på motsvarande närmare 15 procent av totalkostnaden för en installation, eller maximalt 50 000 kronor. Tidigare gällde att man fick söka statliga pengar i efterhand, pengar som dessutom tog slut halvvägs under fjolåret.

Dubblerad takt

Vid årsskiftet 2020/2021 fanns 66 000 nätanslutna solcellsinstallationer. Svensk Solenergis prognos i dagsläget är 34 000 nya i år, en årlig ökningstakt på drygt 50 procent, vilket därmed skulle göra att 100 000 passeras kommande årsskifte. Men statistiken för de nytillkomna solcellsanläggningarna bygger på föranmälningar, siffror som historiskt blir lägre, vilket gör att gränsen 100 000 lär dröja ytterligare något, enligt Anna Werner.

Generellt ökar intresset från flera håll, bland annat villaägare som bygger på taket. Men skattereglerna har också gjort det mer gynnsamt att bygga större anläggningar.

– Enda segment som inte växer är de stora markparkerna, säger Anna Werner.

Styra om

Där sätter ofta tillståndsfrågor stopp, enligt henne.

Solenergin utgör fortfarande en väldigt liten del av Sveriges samlade energiproduktion, runt en procent. Håller byggtakten i sig kan den siffran vara 1,6 procent inom ett år.

Ökningen skulle kunna bli högre om de ekonomiska styrmedlen gjordes om, så att det blev mer lönsamt att koppla upp sin solcellsanläggning där elbehovet är större, exempelvis närmare städerna, enligt Anna Werner.

Fakta: Olika avdrag grön teknik

Skattereduktion med 15 procent av kostnaden för installation av ett nätanslutet solcellssystem.

Skattereduktion 50 procent av kostnaden för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.

Skattereduktion 50 procent av kostnaden för installation av laddstolpe till elfordon.

Sammantaget uppgår max avdrag för grön teknik till 50 000 kronor per år och person.

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons