Annons
Nyheter

Nytt avslag för kritiserad friskola

Utbildning • Publicerad 9 juni 2020
Safirskolan (tidigare Vetenskapsskolan) får inte prövningstillstånd i kammarrätten. Arkivbild.
Safirskolan (tidigare Vetenskapsskolan) får inte prövningstillstånd i kammarrätten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Safirskolan, som tidigare hette Vetenskapsskolan, får åter avslag i domstol. Denna gång är det kammarrätten i Stockholm som säger nej till att pröva målet.

Skolan, som hade verksamhet i Göteborg, fick sitt tillstånd indraget av Skolinspektionen i vintras. Skolinspektionen motiverade sitt beslut med att eleverna riskerade att bli radikaliserade. Den tidigare vd:n för skolan har av Säpo pekats ut som en radikal islamist och ett säkerhetshot och enligt Skolinspektionen fanns risk för att den nya ägaren agerar som bulvan för den gamla.

Beslutet överklagades men förvaltningsrätten gick på Skolinspektionens linje: ägare och ledning är inte lämpliga att driva skola. Även detta beslut överklagades men kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. "Kammarrätten har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska meddelas", skriver domstolen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons