Annons
Nyheter

Nytt fängelseupplopp i Ecuador – över 40 döda

Ecuador • Publicerad 9 maj 2022
En ridande polis passerar människor som väntar utanför Bellavista-fängelset i Ecuador för att få information om sina anhöriga.
En ridande polis passerar människor som väntar utanför Bellavista-fängelset i Ecuador för att få information om sina anhöriga.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Minst 43 intagna har dödats i det senaste blodiga fängelseupploppet i Ecuador, meddelar åklagare.

Upploppet började med en gänguppgörelse mellan rivaliserande Los Lobos och R7 inne på anstalten Bellavista i Santo Domingo de los Colorados, omkring åtta mil från huvudstaden Quito.

Annons

"Just nu har 43 fångar dödats", skriver åklagarmyndigheten på Twitter och tillägger att situationen "utvecklas".

Över 100 intagna är samtidigt på rymmen, uppger polisen.

Dödliga upplopp och gängmassakrer är mycket vanliga på fängelser i Ecuador. I september i fjol dödades 118 intagna i ett upplopp i staden Guayaquil. Efter det har myndigheterna försökt lätta på trycket på fångvården genom att utfärda benådningar och kalla in polis och militär för att försöka hålla ordning.

Trots försöken att få bukt med problemen har upploppen fortsatt. Det överbelastade fängelsesystemet har kritiserats av flera människorättsorganisationer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons