Annons
Nyheter

Simma eller sjunk – ödeskväll i EU

Nästan 6 000 miljarder kronor ligger i potten när EU:s finansministrar återigen ska försöka enas om ett gigantiskt stödpaket för coronakrisen.
Simma eller sjunk, manar mötesordföranden Mario Centeno.
EU • Publicerad 9 april 2020
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno laddar för ännu ett intensivt webbmöte om coronakrisens ekonomiska effekter. Arkivfoto.
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno laddar för ännu ett intensivt webbmöte om coronakrisens ekonomiska effekter. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

EU-ländernas finansministrar ägnar skärtorsdagskvällen åt att fortsätta sitt tillfälligt avbrutna webbmöte om coronaläget.

In i det sista har förhandlingar pågått för att nå de rätta ekonomiska åtgärderna.

Annons

– Mycket står på spel. Jag manar alla finansministrar att enas om en modig och ambitiös plan för att skydda våra ekonomier. Det är ett säkerhetsnät för att skydda våra arbetare, företag och nationer, säger eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno i ett allvarsamt videouttalande på förhand.

– Vi är alla tillsammans i det här, i nedstängda samhällen, med dödssiffror som stiger timme för timme. Viruset slår blint. Det finns inga förstaklasspassagerare. Antingen sjunker vi – eller så simmar vi tillsammans, säger Centeno.

Risk för haveri?

Från flera av ländernas stats- och regeringschefer kommer maningar om att det nu gäller att enas.

– Det finns så många sätt att visa solidaritet och jag tror att vi kan hitta en bra lösning, hälsar Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en presskonferens i Berlin, enligt Reuters.

– Om vi inte tar det här tillfället i akt för att blåsa nytt liv i det europeiska projektet så finns en verklig risk för haveri, varnar Italiens premiärminister Giuseppe Conte till BBC.

Finansministrarna ska försöka säga ja till tre olika planer som tillsammans ska ge 540 miljarder euro till behövande stater, företag och anställda.

Det handlar om lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete. Lägger man till de hjälppaket som enskilda länder redan har beslutat om så landar den totala EU-insatsen i vad som beskrivits som världens hittills största ekonomiska stödinsats.

Nederländsk skepsis

Att enas har dock visat sig vara svårare än väntat.

Framför allt har Italien och Nederländerna stått på varsin sida i kampen. Den nederländske finansministern Wopke Hoekstra hindrade en uppgörelse under natten mot i onsdags när han ville ha ordentligt inskrivna villkor och krav bakom lånen från ESM.

Italien och Spanien och många andra vill också ha någon form av euroobligationer, för att alla euroländer ska kunna låna pengar på lika villkor, oavsett om de är rika eller fattiga.

Annons

Från såväl Nederländerna som Österrike och Tyskland kommer dock tydliga nej.

– Jag tror inte att vi ska några gemensamma skulder med tanke på hur vår politiska union ser ut och det är därför vi säger nej, förklarar Angela Merkel.

"Väldigt nära"

Förbundskanslern hoppas ändå på en snabb uppgörelse.

– Jag talade länge med Italiens premiärminister Giuseppe Conte i dag och vi är överens om att det finns ett akut behov av solidaritet i Europa. Och Tyskland är redo för den här solidariteten. Tysklands välmående är avhängigt av att Europa mår bra, säger Merkel i Berlin.

Även Mario Centeno försöker vara optimist.

– Den goda nyheten är att vi är väldigt nära en uppgörelse. Jag litar fortfarande på att vi kommer att kunna visa nödvändig kompromissvilja, säger portugisen inför skärtorsdagens drabbning.

Fakta: Krismöte om coronastöd

Euroländernas finansministrar fortsätter på skärtorsdagen sitt webbmöte om coronakrisen. Mötet är "inkluderande" – det vill säga öppet även för de åtta EU-länder, däribland Sverige, som inte ingår bland de 19 i eurozonen.

Tre stora nödåtgärder diskuteras:

+ För länderna föreslås lån på upp mot 240 miljarder euro bli tillgängliga via euroländernas räddningsfond ESM.

+ För små och medelstora företag talas om ytterligare 200 miljarder euro i lån från Europeiska investeringsbanken, EIB.

+ För arbetstagarna erbjuds EU-kommissionens korttidsarbetsprogram Sure, med 100 miljarder euro i lån för att hjälpa stater att täcka upp med löner när arbetsgivarna drar ned på arbetstiden.

Samtidigt vill framför allt Italien och Spanien ha någon form av euroobligationer för att alla euroländer ska kunna låna på lika villkor, oavsett tidigare ekonomisk ställning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons