Annons
Nyheter

Nytt krav: Inga textilier i soporna

Tusentals ton textilier hamnar varje år i hushållssoporna. För att minska den negativa miljöpåverkan föreslås ett större ansvar läggas på producenterna att se till att materialet återvinns. Men även hushållen åläggs en skyldighet att lämna textilier vidare.
Ekonomi • Publicerad 9 december 2020
I början av november visades världens första storskaliga automatiska anläggning för textilsortering, i Malmö upp för media. Maskinen har vid full drift en kapacitet för att sortera 24|000 ton textiler per år.
I början av november visades världens första storskaliga automatiska anläggning för textilsortering, i Malmö upp för media. Maskinen har vid full drift en kapacitet för att sortera 24|000 ton textiler per år.Foto: Johan Nilsson/TT

För att minska den stora mängden textilier som varje år bränns upp som vanligt restavfall ska ett större ansvar läggas på producenterna att se till att använda textilier samlas in för återanvändning.

Varje år sätts omkring 144 000 ton textilier ut på den svenska marknaden och ungefär 86 500 ton, eller drygt nio kilo per person, slängs i vanliga sopor eller lämnas på återvinningscentraler.

Annons

– Det är inte en hållbar situation, säger Birgitta Losman, särskild utredare på regeringskansliet.

Minska textilavfall

Produktionen av textil är kemikalietung, kräver bland annat stora mängder vatten.

– Att fördubbla livslängden på textil minskar klimatpåverkan med 49 procent, det vet vi, säger Birgitta Losman.

I utredningen föreslås att bland annat de svenska företag som tillverkar, säljer, hyr ut eller importerar textilier för den svenska marknaden ska ansluta sig till ett insamlingssystem med tillstånd från Naturvårdsverket.

Målet är att mängden textilavfall som slängs i restavfallet ska minska med 90 procent till år 2036, jämfört med år 2024. I första hand är målet att textilierna i stället ska återanvändas, i andra hand fiberåtervinnas.

Omkring 7 400 företag beräknas kunna omfattas av producentansvaret och kostnaden för ett rikstäckande insamlingssystem beräknas till 296 miljoner kronor per år.

– Om det överförs till konsumenterna motsvarar det en prishöjning på 23 öre för en t-shirt, säger Birgitta Losman.

Hushållens ansvar

Men för att det ska bli någon insamling krävs också att konsumenterna gör sitt och i utredningen pekas hushållen likaväl ut som skyldiga att ta ansvar. Men det föreslås inga sanktioner för de hushåll som inte bidrar.

– Det kan komma att behövas kompletterande styrmedel för att hjälpa konsumenterna att göra rätt. Men många vill göra rätt, säger Birgitta Losman.

Tanken är att det ska finnas minst en plats per kommun för insamling av textilier.

Annons

– Det troliga är att det bildas ett materialbolag och att man när man sätter upp det gör det så lättillgängligt som möjligt för konsumenterna, säger Birgitta Losman.

I utredningen ligger inget förslag om insamling i nära anslutning till bostäder.

– Textilier är en produkt som lämpar sig ganska väl för att hålla en stund i en påse och det finns risker att fastighetsnära insamling kan leda till fukt och mögel på materialet. Det är oerhört viktigt att materialet håller hög kvalitet för att vi ska kunna återbruka och fiberåtervinna, säger Birgitta Losman.

Producentansvaret är en av punkterna i det så kallade januariavtalet som är överenskommelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna.

– Producentansvaret är något som är väldigt effektivt och som vi har sett tidigare kan man också få fördelar med avfallet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Fakta: Producentansvar för textil

Syftena är att åstadkomma miljönytta och öka återanvändningen och återvinningen av textil samt att ansvaret för hanteringen av avfallet läggs på producenterna enligt principen att den som förorenar betalar.

I utredningen föreslås att producenterna ska ansluta sig till ett insamlingssystem som har tillstånd från Naturvårdsverket.

144 000 ton textilier sätts varje år ut på den svenska marknaden. 86 500 ton slängs årligen, vilket motsvarar 9,3 kilo per person.

Målet för insamlingen är att mängden textilavfall som slängs som restavfall ska minska med 90 procent till år 2036 jämfört med 2024.

Lagändringarna som krävs för förslagets genomförande är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2022, men i praktiken skulle producentansvaret införas den 1 januari 2024. Året därpå kommer EU-krav på separat insamling av textilier.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons