Annons

Nytt rekordår för svenskt podcastbolag

Nöje • Publicerad 3 april 2020
Acast har fördubblat sin omsättning under 2019. Arkivbild.
Acast har fördubblat sin omsättning under 2019. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Podcastjätten Acast fördubblade sin omsättning under 2019, vilket de gjorde även 2018. Den amerikanska marknaden växte med 148 procent och den europeiska med 91 procent. Totalt landade nettoomsättningen på 361 miljoner kronor.

Under 2019 ökade även Acast antalet nya shower till nätverket – och nådde över 10 000 globalt med sammanlagt 1,9 miljarder lyssningar i 195 länder. På plattformen finns bland andra "Mellan himmel och jord", "Spår", "My dad wrote a porno" och "Värvet".

Annons

I ett pressmeddelande skriver företaget att de räknar med att coronapandemin kommer att påverka räkenskapsåret 2020. Acast, som har reklambranschen som primär intäktskälla, bedömer ändå att det är i en stark position eftersom utbrottet inte har påverkat podcastlyssningen: de två senaste helgerna har de noterat rekordhöga lyssningar.

Ross Adams, vd för Acast, säger i pressmeddelandet att 2019 var ett fantastiskt år och att tekniken ska fortsätta att utvecklas under 2020.

Acast grundades 2014.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons